четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак се лекува рак с брахитерапия?

Как се лекува рак с брахитерапия?

Модерното лъчелечение е основен онкологичен метод за лечение на рака, в много случаи алтернатива на хирургичното. То има две направления: външно (перкутанно) и вътрешно (брахитерапия), обяснява д-р Камен Недев от специализираната болница по онкология в София. Йонизиращите лъчения увреждат способността на раковите клетки да се делят и целят пълното унищожение на тумора. Перкутанното лъчелечение се осъществява през кожата, отвън навътре, на линейни ускорители, апарати за телегаматерапия и рентгентерапия.

Съвременната брахитерапия е утвърден вид лъчелечение

Този метод се използва широко в развитите държави при лечението на около 40% от болните, подлежащи на лъчелечение. Прецизното облъчване се постига чрез непосредствено поставяне на източника на радиация в тумора или до него.

Това значително намалява риска за увреда на здравите тъкани и органи, разположени близо до злокачествения тумор, и така намалява честотата на страничните ефекти от облъчването. Дори най-модерните ускорители не могат да постигнат прецизността на брахитерапевтичния метод поради факта, че лъчението преминава през здравите тъкани, за да достигне до дълбоко разположената мишена – рака.

Нови технологии в лъчелечението увеличават преживяемостта при болни от рак

Предимства на брахитерапията

Така много повече здрави тъкани са подложени на ненужно, но неизбежно облъчване, продължаващо няколко седмици. Предимствата на брахитерапията са в няколко посоки:

1. Кратък болничен престой (1-5 дни) и време за възстановяване (2-5 дни);

2. Комбиниране с оперативно лечение и/или перкутанно лъчелечение;

3. Успешна алтернатива на хирургичното лечение.

В единствения център за модерна брахитерапия у нас в Специализираната болница за активно лечение по онкология се предлага уникално за България лъчелечение на апарати с дистанционно посленатоварване, с прецизно, образно контролирано планиране на лечението чрез високотехнологични апарати и планиращи системи.

Видове рак, при които може да се прилага

Прилага се като радикално лечение при тумори на женските гениталии (маточна шийка и тяло), карцином на простатата и рак на кожата, както и повече в палиативен план при рак на трахея, бронхи и хранопровод. Целта е да се постигне висока лечебна доза в болния орган, достигаща 90 Gy, при максимално достижима общоогнищна доза 70 Gy при облъчване на линеен ускорител.

Както показват големите проучвания, това подобрява значително лечебните резултати. Методът се прилага самостоятелно или в комбинация с външно облъчване и химиотерапия.

Рак на простатата – диагноза и лечение

Възможности при рак на простатата

Отделението по брахитерапия е единственият център на Балканите, предлагащ на своите пациенти уникален шанс да бъдат лекувани с интерстициална брахитерапия с висока мощност на дозата при болни с начален и напреднал простатен карцином. То разполага с най-модерната в света апаратура за този вид лечение и добре подготвени специалисти. Процедурата представлява временно въвеждане на радиоактивния източник 192-Ir (иридий) в жлезата посредством тънки катетри под непрекъснат трансректален ехографски контрол, в условия на обща или спинална анестезия.

Това свежда възможността за неточности в лечението до минимум и дава възможност за корекцията им по всяко време. Този контрол върху лечебния процес дава също така възможност за вариации на дозата в самата жлеза – по-голяма доза за тумора и по-ниска за уретрата и ректума. Имплантът остава в пациента само по време на облъчването (10-20 мин), след което се отстранява и болният се прибира при семейството си на следващия ден.

При болни в начален стадий процедурите са три през две седмици, а при напреднал са две, като се прилага и облъчване на линеен ускорител за лимфните възли в таза.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -