вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКръвният център в Стара Загора остава без нито един лекар

Кръвният център в Стара Загора остава без нито един лекар

Всичките 6-има лекари от Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора са подали молби за напускане, съобщават от сдружението на общопрактикуващите лекари. Към тях се присъединяват и половината от медицинските специалисти – сестри и лаборанти, които също са написали заявления. Причините за масовите оставки са ниското заплащане, като в същото време обемът работа се повишава. В момента липсвали достатъчно назначени кадри както е по стандарт, което допълнително увеличавало натоварването.

Медиците от кръвния център обаче се надяват да се постигне споразумение, затова са написали писмо до здравното министерство, министър председателя и здравната комисия на парламента. Подчертават, че в противен случай от 16 ноември, когато изтича едномесечното им предизвестие, лечебните заведения в областите Стара Загора, Бургас, Сливен и Ямбол са изправени пред реален риск да останат без кръв и кръвни съставки. Така на практика те няма да могат да осъществяват нормалната си работа.

Исканията на медиците са за увеличаване на трудовите възнаграждения според договорените в Отрасловия колективен трудов договор минимални нива по длъжностни групи и то със задна дата от 01 юли 2012 г. Настояват за още 20% увеличение върху тази база и с 30% от 1 януяри 2013 г. Друго искане е да се осигури достатъчно персонал, така че общата бройка да достигне изискванията, заложени в медицинския стандарт по трансфузионна хематология.

Като основание за исканията си разбунтувалите се лекари посочват успешно проведената структурна реформа в трансфузионната система и непрекъснато увеличаващия се обем на извършваната работа.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -