сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияБиреното коремче е риск за белия дроб

Биреното коремче е риск за белия дроб

Биреното коремче е риск не само за сърцето. Сега учени изясниха, че мазнините в тази област отделят вещества, които спомагат за възпаленията в организма. Така опасност възниква и за белия дроб. Хората със закръглена талия по-често боледуват от хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ, сочи ново проучване на университета в Регенсбург.

Рискът е един както за пушачи, така и за непушачи

За проучването били разгледани данните на над 113 000 души между 50 и 70 г. В началото на наблюдението те не боледували нито ог ХОББ, нито от рак или сърдечносъдово заболяване. За 10 г. след това 3648 души се разболели от ХОББ. Хората, които имали по-голяма коремна обиколка (над 118 см за мъжете и над 110 за жените), имали със 72% по-висок риск да развият заболяването.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Може да боледувате едновременно от астма и ХОББ 
При ХОББ рискът от пневмония е по-голям 
Въздушни „чували“ пречат на дишането при хронична болест на белия дроб
Любопитни факти за белия дроб 

Установихме подчертана зависимост между ХОББ и мазнините в коремната област, казва ръководителят на проучването проф. Беренс. Тлъстинките там са много по-опасни от тези в останалите части на тялото. Особено застрашени са хора, които не се движат активно. Дори и пълните хора могат да намалят с 30% риска от хроничната обструктивна белодробна болест, ако се раздвижват активно поне пет пъти в седмицата.

Коремните мазнини провокират възпаление

Отдавна се знае, че паласките в областта на корема са особено рисковани. Те отделят възпалителни вещества, които увреждат съдовете. Тези възпаления обаче благоприятстват и болестните промени в белия дроб. Любопитно е, че и хората с тегло под нормата също имат повишен риск от ХОББ – с 56%. Предполага се, че причината за това са намалената мускулна маса и недохранването. Един от важните изводи на прочуването е, че наред с отказа от цигарите, съществена роля за здравето имат добрата физическа форма и активност, посочват учените.

ХОББ е названието на една група болести на белия дроб, чиито симптоми са хроничната кашлица, отделяне на храчки и задух. Характерно е, че уврежданията са необратими и могат да доведат до преждевременна смърт. Въпреки че заболяването вече е 4-тата причина за смърт в развитите страни, много хора още изобщо не знаят какво представлява то и кои са застрашени. Пушенето е основен рисков фактор, но не всички болни с ХОББ са пушачи. Пасивното пушене също е заплаха, а също и работа в среда със замърсен въздух.

Източник: Gundula Behrens et al: Body size and physical activity in relation to incidence of chronic obstructive pulmonary disease. CMAJ, July 2014 DOI: 10.1503/cmaj.140025

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -