Любопитни факти за белия дроб

PRINT
пневмония ХОББ

Белият дроб на човека се формира до 25-годишна възраст, като за обема му най-голямо значение имат физическата активност и балансираното хранене. Това обясни пред журналисти на семинар в Правец д-р Александър Симидчиев , пулмолог от София. Когато човек стане на 40 г. започва бавна загуба на неговите функции – с около 30 мл обем на година.

Регресът при пушачите настъпва три пъти по-бързо

При пушачите този регрес настъпва около три пъти по-бързо – с 80 мл на година. Загубените тъкани на този важен орган не се възстановяват. Добрата новина за пушачи и хора, работещи в среда с вредни за дихателната система вещества, е, че загубата на бял дроб може да бъде забавена съществено, ако външните условия бъдат променени. Трябва и да се спортува. Силовите тренировки нямат значение за белия дроб, за него по-важни са спортове като бягане и плуване, свързани с интензивно дишане и разгъване на органа.

Белият дроб е изключително чувствителен към влиянията на околната среда, поясни д-р Симидчиев. Многобройните му разклонения завършват с алвеоли, които са общо 600 млн. в двете му половини. Разгънатата му площ е 80 кв. М., а дихателните пътища са дълги общо 2400 км. Те обаче са нагънати и затова се побират без проблем в гръдния кош.

Алвеолите са единственият вътрешен орган, който контактува с околната среда – през тяхната мембрана става обмена на кислород, който постъпва в кръвта, и на въглероден двуокис, който се издишва. Можете да си представите каква огромна работа върши белият дроб – за денонощие правим около 22 000 вдишвания и през него минава около 9000 м3 въздух.

Как се установява стареенето на белия дроб

Белият дроб старее, затова особено хората от рискови групи – пушачи, работещи в запрашена среда (включително хлебари) или с роднини, боледували от хронично белодробно заболяване, трябва периодично да правят измерване на дишането си със спирометрия.

Методът е прост и надежден – вдишва се с пълни гърди и след това се издишва в тръбичка към измервателен апарат, който отчита обема на белите дробове. Резултатът се изчислява съотнесен към ръста и килограмите. Достатъчно е подобно измерване да се прави през 10 г., за да стане ясно дали конкретният човек има проблем, съветва д-р Симидчиев.

Свързани теми:

Пневмонията се причинява от вируси, бактерии или гъбички

Как да лекуваме детския бронхит?

Болест на белия дроб води до инсулт или инфаркт

За ХОББ са виновни не само цигарите, има и ген

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 16    Средно: 2.7/5]
Любопитни факти за белия дроб беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Любопитни факти за белия дроб

  1. стоян каза:

    на 18 годишна възраст мие отстранен 4аст от белия дроб след катастрофа казахами че до 25 години расте и ще се вастанови

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *