Как да лекуваме детския бронхит?

PRINT
д-р Татяна Ралчева

Бронхитът е остро инфекциозно заболяване, което засяга долните дихателни пътища, казва д-р Татяна Ралчева, педиатър в ДКЦ „Софиямед“. Наблюдава се през цялата година, но най-често през есенно-зимния сезон. Причинява се от както вируси, така и от бактерии. При децата обичайни причинители са респитаторно-синцитиалния вирус, адено, ЕКХО и коксаки вирусите, също грипни и парагрипни вируси.

Понякога се прибавя и бактериална инфекция, което допълнително усложнява протичането на заболяването. Бронхитът засяга лигавицата на бронхите. Но ние говорим за общи дихателен път. Никога няма само ринит или тонзилит, или фарингит и т.н. По-точно би било да се каже, рино-тонзило-фаринготрахеит, или фаринго-трахеобронхит. Затова заболяването започва в началото като общо неразположение – хрема, болки в гърлото. Постепенно се появява суха дразнеща кашлица, която в последствие става влажна с отделяне на секрет. Може да се покачи и температурата, която може да е субфебрилна или много висока. Общото състояние зависи от вида на причинителя и от възрастта на детето, както и от неговата имунна система.

Изследванията може да включват кръвна картина или снимка на бял дроб

В случаи, че забележим който и да е от тези симптоми, детето трябва да бъде прегледано от педиатър, който да назначи лечение и да прецени какви изследвания са необходими в конкретния случай – кръвна картина или дори снимка на бял дроб, пояснява д-р Ралчева.

Лечението е комплексно. Необходимо е детето да остане вкъщи, да не посещава детско заведение, а въздухът в стаята, която обитава, трябва да е чист и овлажнен. Това е много важно за лигавицата на дихателните пътища. Детето трябва да приема много течности. Трябва да му подсигурим пълноценна храна, богата на витамини и минерали (цинк, селен), които повишават имунните защитни сили на организма.

Бронхитът при деца се облекчава от инхалации

Особено полезни са инхалациите с физиологичен разтвор, които се правят по няколко пъти на ден. Може да се прави също дихателна гимнастика, за да се разгъне белия дроб и по-лесно да се отстрани секрета. Ако детето откаже да ни сътрудничи, опитайте да му предложите игра – даваме му да надува балони или да духа с тръбичка топче за тенис на маса или хартиено топче.

При бронхит педиатърът ще изпише и сироп за кашлица, но не съветвам сами да решите какъв сироп, казва педиатърът. Самолечението, така популярно у нас, може единствено да доведе до усложнения при протичане на заболяването. Лекарят е този, който ще ви каже кой сироп е подходящ в конкретния случай, след прегледа. При бронхит, не бива да се потиска кашлицата, а да се даде сироп, който ще улесни втечняването и отделянето на секрета.

Ако детето е с висока температура и не се чувства комфортно, необходимо е да се даде антипиретик. Трябва също да се дадат и препарати, които повишават имунните защитни сили на организма. Ако от кръвната картина има данни за възпаление и наличие на бактериална инфекция, то тогава е наложително да се даде и антибиотик.

Свързани теми: Чертите на лицето издават скрити заболявания

За ХОББ са виновни не само цигарите, има и ген

Кои са храните, които ни запазват млади

[Общо: 92    Средно: 3/5]
Как да лекуваме детския бронхит? беше последно модифицирана от: юни 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *