петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКашлицата при децата може да е и от стомаха

Кашлицата при децата може да е и от стомаха

90% от кашлицата в детска възраст се дължи на три причини – по 30% по равно са свързани с причини в носа, белия дроб и стомаха, казва д-р Александър Симидчиев, пулмолог от София. Когато се връщат киселини от стомаха нагоре в легнало положение хранопроводът се възпалява, но също и трахеята поради близостта с него. Поражда се кашлица. Всеки път, когато едно дете кашля повече от една седмица, трябва да се потърси специалист.

Повечето заболявания преминават за такъв период. Само специалист може да даде правилен съвет на семейството дали оплакванията са заради астма или рефлукс от стомаха (връщане на киселини). Има и вариант на астмата само с кашлица. Той се среща сравнително рядко, но при него няма пристъпи със задушаване, а с кашлица.

В България има нужда да се направят мащабни проучвания за белодробните заболявания, посочва още д-р Симидчиев. По наблюдения на лекари в практиката обаче най-честата причина за свиркащото дишане при децата са вирусните инфекции и алергиите. Астмата е тип бронхит на алергична основа. Бронхит всъщност означава възпаление на бронхите.

Проучване от 1997 г. установило, че крайморските региони по южното Черноморие имат повишена честота на астма. Трудно е да се каже какво е състоянието сега, тъй като през последните 15 г. не са правени нови национални изследвания. При по-малките деца по-често страдат момченцата, през пуберитета момичетата боледуват от хроничното заболяване по-често, а след това двата пола се изравняват.

За да се държи астмата под контрол, много важно е детето да се храни рационално. Човек не бива да е с наднормено тегло, защото то променя имунната реакция и хормоналните процеси в организма. В храната трябва да има всякакви съставки – протеини, въглехидрати, мазнини, много плодове и зеленчуци. Ако има алергия към някакъв продукт, той трябва да се избягва. Най-често фъстъците правят алергия. Малките деца може да прояват бурна реакция и към кравето мляко. Ягодите, мъхестите плодове може също да предизвикат алергия.

Терапията при астмата не я излекува напълно, но може да я държи под контрол, казва още пулмологът. Генетично детето има склонност да развие определена алергия и ако попадне в условия, които я провокират, тя се проявява.

Много майки опитват да отлагат лечението на вирусните инфекции поради страха да дават лекарства, защото са „химия“. Възпалението на бронхите е като въгленче, което тлее. Ако някоя причина от околната среда го „раздуха“, то припламва и се получава пристъп. Дори да не гори, въгленчето си е там, има го, пояснява д-р Симидчиев.

„Аз лично вярвам в класическата медицина. Трябва да има причина и следствие, а резултатът да е измерим – на това разчита класическата медицина. За алтернативните подходи няма достатъчно проучвания, които да потвърждават или отхвърлят ползата от тях. Храната обаче също е химикал, както и всичко останало. Не бива да се твърди, че щом е хапче, то е нещо лошо. Хапчето може да спасява живот. Ако то се дава когато не трябва и не на когото трябва, може да причини болест също както и храната. Ако ние ядем прекалено много, или прекалено малко, също получаваме болест“, коментира д-р Симидчиев.

Хората се страхуват, че може да се стигне до до зависимост към лекарствата. Такава зависимост обаче може по принцип да се развие и към храната, обобщава специалистът.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -