събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБританче се разболя от рахит, мажели го с крем за слънце

Британче се разболя от рахит, мажели го с крем за слънце

Сузи Хед следвала препоръките на лекарите да слага винаги на сина си слънцепредпазен крем с висок фактор – над 50, когато детето си играе в градината. Сега момчето има рахит. Според медици, цитирани от британския вестник „Телеграф“ именно слънцезащитните продукти са причинили недостиг на витамин D, който се синтезира в тялото на слънце.

Липсата му засяга основно на костите, които стават меки. Доскоро се смяташе, че рахитът е ликвидиран в развитите страни още през 40-те. Но сега той се върна. В допълнение към ползването на SPF-фактор, рахит може да предизвика и недостиг на слънчева светлина по принцип, защото децата прекарват свободното си време у дома, играейки на компютъра, както и непълноценен хранителен режим.

Синът на Сузи получи болки в ставите и костите на тригодиншна възраст. Те бяха особено остри през нощта. Жената постоянно давала на детето ибупрофен и калпол, за да може да спи. Лекарите дълго време не успявали да се справят с болките, които се засилвали. Чак в училище педиатърът диагностицирал остър дефицит на витамини и рахит.

На момчето са предписани кратки слънчеви бани и хранителни добавки с витамин. Прогнозите са положителни, макар че болките все още не са отминали. Що се отнася до продължителния ефект, е доказано, че липсата на витамин е свързана с множествена склероза.

Свързани теми:

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -