неделя, 25 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеБадемите идеални за диета при висок холестерол

Бадемите идеални за диета при висок холестерол

Редовната консумация на бадеми повишава с 19% нивото на „добрия“ холестерол, който е полезен за сърцето. Освен това тези ядки стимулират транспортирането на „лошия“ холестерол в черния дроб за извеждане от организма. Това установиха експерти в университета на Пенсилвания.

В проучването участвали две групи доброволци, които имали високи нива на „лошия“ холестерол. Първата група изяждала всеки ден по 43 грама бадеми, което се равнява на една голяма шепа, а втората – бананоко кексче. Двете групи били проследени в продължение на шест седмици. Учените редовно измервали нивата на „лошия“ холестерол в кръвта на доброволците.

Проучването установило, че при хората, които хапвали всеки ден бадеми, нивото на „добрия“ холестерол се увеличило с 19%. В допълнение при доброволците с нормално тегло се подобрила с 6,4% способността на организма да изпраща излишния холестерол в черния дроб.

Бадемите са богати на фибри, протеин, магнезий и калий. Затова отдавна присъстват в редица народни рецепти за укрепване на организма и най-вече на сърцето. Енергийната стойност на 10 ядки е около 100 калории.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -