вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниТри химикала, масово влагани в храни, объркват хормоните и водят до затлъстяване

Три химикала, масово влагани в храни, объркват хормоните и водят до затлъстяване

Консервантите в храните може сериозно да объркат хормоните в човешкия организъм и да доведат до затлъстяване. Става дума за химикали, които са редовно регистрирани за употреба и масово се слагат в зърнените закуски и много други продукти. С този извод излиза ново проучване на болницата Cedars-Sinai в Лос Анжелис, САЩ. То е публикувано в Nature Communications.

Учените анализирали с помощта на иновативна система за тестване как се отразяват на организма три химикала. Известни са още като ендокринни дисруптури. Бутилхидрокситолуен (BHT) е антиоксидант, който обикновено се добавя към зърнени закуски, бисквити и други храни за защита на хранителните вещества. Пречи на мазнините да гранясват. Перфлуорооктанова киселина (PFOA) е полимер, намиращ се в някои съдове за готвене, килими и други продукти. Трибутилкалай (TBT) е съединение в бои, което може да се разтвори във вода и да се натрупва в морски дарове.

Консервантите пречат на мозъка да осъзнае, че човекът е сит

Изследователите използвали тъкани, произвеждащи хормони, създадени от човешки стволови клетки. Целта била да покажат как хроничното излагане на тези химикали може да повлияе на сигналите, изпратени от храносмилателната система до мозъка. Именно тези сигнали казват на хората, че вече са сити и могат да спрат да се хранят. Ако в сигнализацията към мозъка има смущения и човек не осъзнава, че вече е сит, може да продължи да яде. Това води до затлъстяване.

„Проучването установи, че всеки от тези химикали е в състояние да увреди хормоните, които комуникират между червата и мозъка, поясни д-р Дрюв Сарейн, доцент по биомедицинските науки в болницата Cedars-Sinai. – Когато тествахме трите заедно, комбинираният стрес за организма беше по-силен.“ стволови клетки хормонални проблеми

От трите тествани химикала бутилхидрокситолуен (BHT) показа някои от най-силните вредни ефекти, допълва Сарейн (на снимката).

За първи път вредното влияние е доказано върху човешки тъкани

Предишни проучвания вече показаха, че тези съединения могат да разрушат хормоналните системи при лабораторни животни. Новото изследване е първото, което използва човешки плурипотентни стволови клетки и тъкани, за да документира ефекта от тези съединения.

Това е много интересно проучване, което значително подобрява разбирането ни за това, как химикали от типа ендокринни дисруптури могат да увредят човешките хормонални системи и да допринесат за епидемията от затлъстяване. Над една трета от възрастните от САЩ са с мощно наднормено тегло.

Химикалите увредили три хормона

Новата система за тестване, разработена за целите на проучването, може да се използва за оценка на въздействието върху човешкото здраве на всякакви химикали, с които се сблъскваме в бита. Тя е безопасна, тъй като се работи с отгледани лабораторно от стволови клетки тъкани. В началото на експеримента екипът получил кръвни проби от възрастни.

Въвели в тях препрограмиращи гени и превърнали клетките в индуцирани плурипотентни стволови клетки. От тези стволови клетки отгледали човешка епителна тъкан, подобна на тази в червата и на хипоталамуса на мозъка, където се регулират апетитът и метаболизмът.

Под влияние на трите химикала били увредени сигнални хормони, които станали неефективни. Консервантите повредили и митохондриите – клетъчни структури, които превръщат храната и кислорода в енергия и са в основата на метаболизма в организма.

Увреждането настъпило в ранните стадии на „младите“ клетки. Това означава, че дефектната хормонална система под влияние на химикалите би могла да засегне бременна майка, както и нейния плод в утробата. При опитите с животни пък станало ясно, че ефектът може да бъде предаден и на бъдещите поколения. Този процес още не е доказан при хора.

В САЩ са регистрирани за употреба повече от 80 000 химикала. Те се влагат в неща от всекидневието като храни, продукти за лична хигиена, домакински почистващи препарати и продукти за грижа за тревните площи.

Снимки: Cedars-Sinai

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -