сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИмунитетът срещу ротавирусите се изработва чак след третото преболедуване

Имунитетът срещу ротавирусите се изработва чак след третото преболедуване

Детето е като примряло, със симптоми на тежка стомашно-чревна инфекция – причина за състоянието му може да са и ротавирусите. През лятото, но и през останалите сезони, те са едни от най-честите причинители на тежки небактериални гастроентерити при децата под 5 г., казва д-р Клара Балджиева от Националното сдружение на педиатрите от доболничната помощ.

Името ротавирус идва от характерния вид на микроба – под микроскоп прилича на колело. Той е изключително устойчив на външна среда. Върху ръцете живее повече от 4 часа, на суха твърда повърхност – 10 дни. В хладилник при 4 градуса (например върху зеленчуците, може да издържи един месец, а в канализацията – 2 месеца.

Диарията от ротавируси заплашва детето с шок от дехидратация

Заразата се предава основно от замърсени ръце, предмети, напитки, храни

Няма дете, което да не се е заразявало с ротавирус. Специфичното при този вид вируси е, че хигиената, колкото и добра да е тя, не ги унищожава. Показателен факт е, че те живеят върху ръцете минимум два часа. Това прави 100% сигурно заразяването на всеки от нас поне веднъж в живота с ротавирус.

Въпрос на собствен имунитет е начинът, по който ще протече болестта и лечението й. Поради устойчивостта на ротавирусите първото боледуване не прави имунитет. Второто боледуване, за което причина е този вид вируси, преминава като първото. Чак след третото заболяване с този причинител се изработва имунитет. Дори и тогава преболедуване има, но то е в рамките на 24 часа.

Ваксината срещу ротавируси е безплатна за бебетата от 2017 г.

Предпазването от ротавируси е възможно само с помощта на ваксина. От началото на 2017 г. тя вече може да се получи безплатно, защото се финансира по Националната програма за  борба с ротавирусните гастроентерити. Имунизацията се прави от наблюдаващия педиатър в детската консултация. Тя спестява на родителите дългите безсънни нощи и тревогите. Инфекцията протича доста драматично при малките деца, често има усложнения и се налага постъпване в болница.

Ротавирусите поразяват до 95% от децата до 5-годишна възраст и са причина за половината от чревните инфекции в детска възраст, изтъква д-р Балджиева. Те са най-честата причина за повръщането и диарията, които в почти всички случаи водят до бързо обезводняване на организма.

Основните симптоми са:

  • повръщане,
  • диария,
  • температура,
  • коремни болки,
  • хрема и кашлица,
  • болки в гърлото и ушите,
  • липса на апетит, достигаща до пълен отказ от храна.

Към първоначалните симптоми на стомашно разстройство се прибавят и тези на респираторна инфекция. След отминаване на острия стадий следва дълъг и мъчителен период на възстановяване и лечение на настъпилите усложнения.

Как се разпространяват ротавирусите?

Заразяването с ротавирус става лесно чрез замърсени ръце или предмети. Подобряването на хигиената не намалява честотата на заболяването. Заразата се предава и по фекално-орален път, т.е. с мръсни ръце. В България 30-40% от децата на възраст от 1 до 5 г. са носители на ротавируси (според петгодишно проучване на Националния център по заразни и паразитни болести, направено сред 4644 деца в 15 области на страната, приети в болница с диария).

Свързани теми: Всяко дете до 5 г. се среща с ротавирусите

Какви са страничните ефекти от ваксините

СНИМКА: ТК

Свързани публикации

1 коментар

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -