неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПопулярни хапчета за киселини и диабет водят до дефицит на витамин В12

Популярни хапчета за киселини и диабет водят до дефицит на витамин В12

Дефицитът на витамин В12 е най-честият витаминен дефицит в наши дни. Обикновено се казва, че той засяга предимно строги вегетарианци и вегани. Засегнати са обаче и доста хора в третата възраст, хронично болни, а също и такива с оплаквания в стомашно-чревния тракт. Някои лекарства като тези за киселини, а също и често предписвания метформин (хапче за овладяване на кръвната захар).

В12 дефицит като страничен ефект на лекарства за киселини

Хапчетата за киселини, наричани още инхибитори на протонната помпа, са едни от най-често предписваните лекарства. Продават се под различни търговски имена, като обикновено имат в името си „празол“. Симптомите, за които се дават, са киселини, парене и язви на стомашно-чревния тракт. Използват се и като терапия при инфекция с хеликобактер пилори – разпространена бактерия, която предизвиква най-разпространената форма на гастрит. Тогава препаратите за киселини се дават заедно с антибиотик. Предписват ги и като допълваща терапия за разреждане на кръвта или към терапии за болка, например при ревматизъм.

За разлика от антиацидните препарати (като сода бикарбонат), които блокират стомашната киселина директно в стомаха, инхибиторите на протонната помпа се намесват в клетъчния метаболизъм на стомашната лигавица и потискат там отделянето на киселина. В тези клетки обаче се образува и т.нар. Интринзик фактор. Този малък транспортиращ протеин е необходим за резорбцията на витамин В12 от храната. Ако блокираме клетките, които го образуват, с някакъв медикамент, тогава те не само образуват по-малко стомашна киселина. Намалява и производството на Интринзик фактор. Витамин В12 не може да се усвоява от храната и се стига до дефицит.

Дефицитът на В12 вреди на сърцето и нервите, ускорява деменцията

В организма витамин В12 играе важна роля. Участва главно в образуването на кръвта и клетките, както и в защитата на нервните клетки и мозъка. Затова последствията от евентуален дефицит може да са многобройни, особено ако недостигът продължава години.  Ако липсата не се открие своевременно, може да се стигне до необратими неврологични смущения, дори в един момент пациентът да започне да приема витамина.

Възможни симптоми за дефицит на витамин В12 са:

  • мравучене по кожата
  • изтръпване
  • смущения в съня
  • нервност
  • склонност към забравяне
  • смущения в координацията.

Витамин В12 заедно с фолиевата киселина (В9) и витамин В6 участва в разграждането на хомоцистеин (вид аминокиселина). Затова дефицитът на В12 може да има отражения и върху сърдечносъдовите заболявания.

При дефицит на В12 нивото на хомоцистеин в кръвна се повишава, а тази аминокиселина може да допринесе за възникване и напредване на атеросклерозата. Повишените нива на хомоцистеин се отразяват негативно и върху мозъка. Шведско проучване от 2012 г. показва, че дори леко покачване на стойностите повишават риска от алцхаймер. Затова още при най-леките симптоми на деменция се препоръчва изследване на нивата на витамин В12. Той пази миелиновата обвивка на нервите и подпомага регенерацията им. В12 се дава във високи дози при полиневропатия и амиотрофна латерална склероза (ALS).

През 2013 г. в JAMA бе публикувано проучване, че инхибиторите на протонната помпа може да провокират дефицит на В12, ако са вземани в продължение на две години и повече. Проучването е ръководено от Джеймисън Р. Лам от Оукланд, Калифорния. Сравнени са данните на 26 000 пациенти, които между 1997 и 2011 г. са с установен дефицит на В12, и тези на 180 000 души, които нямали такава липса.

Така се установило, че в групата с дефицита имало осезаемо повече пациенти, които вземали посочените хапчета за киселини (инхибитори на протонната помпа) или пък Н2-рецептор антагонисти (антихистаминови препарати за потискане на образуването на стомашна киселина). Инхибиторите на протонната помпа повишавали риска от дефицит на В12 с 65%, като рискът се покачвал с дозата.

Има и още нещо: приемането на калциеви препарати едновременно с хапчетата за блокиране на киселините съществено намалява риска от недостиг на В12. Това пък става ясно от друго проучване, публикувано през  юли 2016 г. в списанието Pharmacy Times.

Метформин причинява дефицит на В12

Метформин е едно от най-предписваните лекарства за диабет и повишена кръвна захар. Ако приемате такива медикаменти, погледнете състава им. Най-вероятно ще откриете, че веществото метформин е съставка в тях.

Метформин помага за регулиране на кръвната захар, но също и за отслабване. И тук проучвания от 2016 г. сочат, че около 30% от диабетиците на метформин имат дефицит на витамин В12. Причината е, че лекарството потиска усвояването на важния за нервите витамин. Ако В12 се появи в червата свързан с Интринзик фактор, метформин блокира зависимия от калция транспортен път на витамина през чревната лигавица към кръвообращението.

Диабетиците също трябва редовно да проверяват нивата си на витамина. От една страна, самата захарна болест увеличава риска от невропатия, а от друга – дефицитът на В12, ако е провокиран от хапчетата им.

Източник: zentrum-der-gesundheit.de

Свързани публикации

2 коментара

  1. Разтворимите фибри се състоят от лепкави вещества като смоли и пектин, които образуват вещество наподобяващо гел в присъствието на течност. Този гел се свързва с холестерола и жлъчните киселини в тънките черва и ги транспортира извън тялото.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -