четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да пием правилно метформин, за да не напълняваме?

Как да пием правилно метформин, за да не напълняваме?

Метформин е едно от най-популярните лекарства, които се предписват при повишена кръвна захар, предиабет и диабет. Има ли риск да напълнея? Как правилно да вземам лекарството? Има ли то странични ефекти? Повечето пациенти, които започват да приемат медикамента, обикновено вече имат наднормено тегло. Затова притесненията им да не качат още килограми са разбираеми. Ето какво трябва да знаете, ако сега започвате терапия с този препарат.

Лекарството всъщност потиска чувството на глад, като по този начин дори помага за загубата на тегло. В никакъв случай не води до увеличаване на теглото, уверяват експерти. Другото му голямо предимство е, че не причинява хипогликемия, която се наблюдава при други терапии. Може да се очаква, че приемащите метформин дори отслабват, което допълнително ги мотивира да спазват лечението.

Препаратът се използва за лечение на пациенти със затлъстяване или висока кръвна захар, ако тя не може да се нормализира в дългосрочен план с диета или повече движение. Предлага се в таблетна форма от 500, 850 и 1000 милиграма. Не може да се закупи без рецепта.

Как да пием правилно метформин? Хапчето се взема винаги по време на хранене. Леките странични ефекти като по-често ходене по голяма нужда, газове се срещат по-често в началото. Може да се избегнат, ако терапията започне с по-ниски дози. Тогава медикаментът се взема на 2-3 таблетки, разпределени през деня. Най-късно след един месец неприятните усещания трябва да са изчезнали. В началото на терапията е препоръчително да се започне с ниска доза, която да се напасне след контролни изследвания на кръвната захар през един-два месеца.

Какво е действието на това лекарство?

лекарства лечениеСравнително нови проучвания показват, че метформин повлиява благоприятно баланса на чревната флора, като я променя в положителна насока. Известно е, че бактериите в червата са пряко свързани с метаболизма. При диабетиците това разнообразие е редуцирано. Особено проблемен е дефицитът на бактерии, които образуват късоверижни мастни киселини. Едно от проучванията, които показват, че метформин помага за възстановяване на разнообразието, е осъществено от учени в Китай, Дания и Швеция, които анализирали фекални пробли на 784 пациента. Изводите им са публикувани в списание Nature (2015; 528: 262-6). Ето какво е действието на медикамента в организма:

 • Понижава нивата на кръвната захар;
 • Инхибира производството на гюкоза в черния дроб;
 • Подобрява усвояването й от кръвта;
 • Намалява абсорбцията на захар от червата.

Противопоказания

Противопоказанията са описани в листовката на всяко лекарство, което съдържа метформин (те имат различни търговски наименования).

Метформин не трябва да се използва при:

 • Свръхчувствителност към лекарството;
 • Метаболитни нарушения като диабетна кетоацидоза или диабетна прекома;
 • Бъбречна недостатъчност или бъбречно увреждане (креатининов клирънс под 30 мл/ минута);
 • Остри състояния, които могат да доведат до нарушена функция на бъбреците като дехидратация, тежки инфекции и шок;
 • Прилагане на йоносъдържащи контрастни вещества във вената;
 • Липса на кислородно снабдяване в тъканта поради сърдечна или белодробна дисфункция, пресен инфаркт или шок.
 • Заболяване на черния дроб
 • Прекаляване с алкохол в определен момент или алкохолизъм.

диета за отслабване

Терапията с метформин се провежда под специално медицинско наблюдение при:

 • пациенти в напреднала възраст с евентуално нарушена бъбречна функция;
 • пациенти със склонност към бъбречно увреждане;
 • пациенти, приемащи лекарства, които променят бъбречната функция – това може да са медикаменти за високо кръвно, диуретици и нестероидни противовъзпалителни средства (парацетамол, ибупрофен, диклофенак и др.)

Има риск от лактатна ацидоза, ако едновременно с приема на лекарството се провежда диета с гладуване (постене). Подобен е рискът при повишена концентрация на кетони в кръвта, както и при лошо контролиран диабет.

Препоръчва се непосредствено преди старта на терапията, както и на определени интервали след започване на лечението да се изследват стойностите на креатинин в кръвта. При пациенти с нормална бъбречна функция – веднъж годишно, а ако стойностите им са в горната граница – два пъти годишно. 

Метформин действа по-ефективно, ако човек заедно с това спазва диета за трайно понижаване на кръвната захар, разпределя равномерно приемът на въглехидрати през деня и поддържа нормално телесно тегло. 

7 изненадващи симптоми на диабет

Метформин при бременност и кърмене

бременностПо принцип лекарството не се препоръчва по време на бременност. Възможните колебания на кръвната захар са твърде опасни за нероденото дете. По-добре е жените с диабет, които са бременни или биха искали да забременеят, да се лекуват с инсулин. По време на кърмене метформин не бива да се използва или ако приемът му се налага, бебето трябва да бъде отбито.

Какво трябва да се има предвид при децата? Клиничните изпитвания на деца и юноши на 10 до 12 години са били при ограничен брой участници. Ефикасността и безопасността на метформин не се различават от тези, открити при по-големи деца. Независимо от това се препоръчва специална грижа на лекарите при предписването на метформин за деца на 10-12 години.

Какви странични ефекти може да има метформин?

Не е задължително да се появят нежелани реакции, но е възможно при определени хора.  Видът и честотата им могат да варират в зависимост от лекарствената форма (таблетка, спринцовка, мехлем).

В клиничните проучвания са установени следните нежелани реакции.

 • Много чести: гадене и повръщане, диария, коремна болка, загуба на апетит;
 • Чести нежелани реакции: промяна във вкуса;
 • Много редки нежелани реакции: Зачервяване на кожата, сърбеж, уртикария, недостиг на витамин В12 (при дългосрочна употреба), лактатна ацидоза, промяна на стойността на чернодробните ензими, чернодробно възпаление.

Какви взаимодействия може да има с други вещества?

 • Глюкокортикоиди (кортизон), диуретици и лекарства за астма от групата на бета-2-симпатомиметиците могат да намалят понижаващия кръвната захар ефект на лекарството.
 • Сърдечно-съдовите лекарства от групата на АСЕ инхибиторите могат да доведат до повишено намаляване на кръвната захар и хипогликемия.

Източник: onmeda.de, Германско дружество по ендокринология

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -