събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТромби, откъснати от сърцето, причиняват инсулт

Тромби, откъснати от сърцето, причиняват инсулт

Един от пет мозъчни инсулта се дължи на тромби, образувани в сърдечни кухини. Кръвните съсиреци – тромби, са свързани с предходни заболявания – типичен пример за това е най-честата сърдечна аритмия – предсърдно мъждене. Това изтъкна кардиологът проф. Арман Постаджиян на среща с медиите, посветена на борбата с мозъчните инсулти. България е в челните места по заболяване от инсулт, по инвалидност от инсулт и по смъртност от инсулт. Причината е, че пациентите не се отнасят достатъчно сериозно към контрола и лечението на високото кръвно налягане. Така допълни картината акад. проф. д-р Иван Миланов, невролог.

Съществуват два основни вида инсулт

инсулт мозъчен ударНай-често срещан е исхемичният инсулт, на него се дължат около 85% от случаите. Той възниква, когато притокът на кръв към мозъка е блокиран от тромб или стеснени кръвоносни съдове. Вторият по честота вид е хеморагичният инсулт, който се развива при разкъсване (руптура) на кръвоносен съд. Рисковите фактори за инсулта са:

  • високото кръвно налягане (хипертония);
  • предсърдно мъждене;
  • висок холестерол;
  • диабет;
  • тютюнопушене;
  • неправилно хранене и затлъстяване;
  • прекомерна употреба на алкохол,;
  • липса на физическа активност;
  • стрес.

У нас лекарите закъсняват в определянето на рисковите фактори за инсулт. Много от хипертониците дори не успяват да постигнат приемливи стойности на кръвното си. Повишеното артериално налягане води до сериозни усложнения, но притеснителното като тенденция е, че високото кръвно мъчи все по-млади хора, сподели наблюденията си проф. Арман Постаджиян. Инсултът може да се лекува, но най-добре е човек да вземе мерки, ако попада в рискова група.

Инсулт се лекува в „златния прозорец“ – до 6-ия час

Как сами да се предпазим от инсулт?

Следенето на кръвното налягане, редовното измерване на кръвната захар, спазването на хранителен режим, мярката в употребата на алкохол и тютюн, активното движение и избягването на стрес, са фактори, които могат и трябва да бъдат контролирани от самите пациенти. При хората над 60-годишна възраст това вече не е пожелателна, а задължителна отговорност – както към собственото им здраве, така и към качеството на живот на близките им.

Проф. Миланов обясни, че инсултът се разпознава лесно и от неспециалисти. Нарушава се речта, увисва устният ъгъл на пациента, едната му ръка или крак отпада. Съветът на лекаря е още при поява на първите симптоми пациентът да бъде транспортиран до лечебно заведение, където в рамките на 60 минути да му се направят всички необходими изследвания и да бъде подложен на терапия. Единственото лечение на исхемичните мозъчни инсулти е с инжектиране на медикамент, който разрежда кръвта. Той трябва да се постави в първите четири часа от появата на инсулта. Ако лечението не се приложи своевременно, настъпват невъзвратими увреждания.

Как да разпознаем инсулта

„Посланието към хората трябва да бъде – бърз медицински контакт от първите минути на инсулта“, допълни проф. Постаджиян. Той обясни, че при инсулт е необходимо да се търси помощ от болница, която не само може да поеме такива случаи, но и да приложи адекватно лечение.

Преживелите инсулт обикновено изпитват широка гама от нарушения, включително проблеми с мобилност, зрение, говор, памет, промени в личността, умора и депресия.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -