Протромбиново време е мярка за кръвосъсирване

PRINT
анемия червени кръвни телца

Протромбиново време е мярка за кръвосъсирване. С негова помощ се контролира терапията с разреждащи кръвта медикаменти. Протромбиново време е мярка за време, за което кръвта се съсирва в плазмата. Изследва се преди операция или при терапия с т.нар. Витамин К антагонисти. Измерването му се установява чрез стандартизирана формула, а резултатите се обявяват чрез INR стойности. Колкото по-високи са стойностите, толкова по-бавно се съсирва кръвта.

Кръвосъсирването е важен процес при наранявания и описва прехода на кръвна от течно в твърдо състояние. При този процес се създава мрежа от фибрин (много голяма белтъчна молекула), която затваря наранения кръвоносен съд. В този процес участват различни кръвосъсирващи фактори. С протромбиновото време лекарят анализира способността да функционират на зависимите от витамин К кръвосъсирващи фактори.

Шокиращата истина за COVID-19: Вирусът кара кръвта да се съсирва, прави тромби!

Кои стойности са нормални?

Протромбиново време се мери в секунди и след това се превръща в проценти с помощта на формула. За здрави възрастни нормалата стойност на INR е до 1,2. Внимание: Между лабораториите може да има леки отклонения в стойностите според конкретния метод на изследване.

Стойностите може да се променят при недостиг на витамин К – например при сериозни храносмилателни смущения или увреждания на чернодробната функция. Тогава стойностите на INR се качват над 1,1. В определени случаи лекарят може да предпише медикаменти, които намаляват кръвосъсирващата способност на кръвта.

Вижте във видеото как се стига до образуване на тромб в кръвоносните съдове.

  • Целева стойност на при терапия за потискане на кръвосъсирването с кумарини при предсърдно мъждене – 2,0 до 3,0
  • При избягване на рецидив при разширени вени/ белодробна емболия – 2,0 до 3,0
  • При изкуствени сърдечни клапи – 2,5 до 3,5

Оралните антикоагуланти, които се назначават вместо кумарини, не могат да се обхванат в достатъчна степен чрез протромбиновото време.

Консултант проф. Михаел Шпанагл, Лаборатория по имуногенетика и молекулярна диагностика, Университет Лудвиг Максимилиан, Мюнхен

[Общо: 38    Средно: 2.3/5]
Протромбиново време е мярка за кръвосъсирване беше последно модифицирана от: април 12th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *