четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПротромбиново време е мярка за кръвосъсирване

Протромбиново време е мярка за кръвосъсирване

Протромбиново време е мярка за кръвосъсирване. С негова помощ се контролира терапията с разреждащи кръвта медикаменти. Протромбиново време е мярка за време, за което кръвта се съсирва в плазмата. Изследва се преди операция или при терапия с т.нар. Витамин К антагонисти. Измерването му се установява чрез стандартизирана формула, а резултатите се обявяват чрез INR стойности. Колкото по-високи са стойностите, толкова по-бавно се съсирва кръвта.

Кръвосъсирването е важен процес при наранявания и описва прехода на кръвна от течно в твърдо състояние. При този процес се създава мрежа от фибрин (много голяма белтъчна молекула), която затваря наранения кръвоносен съд. В този процес участват различни кръвосъсирващи фактори. С протромбиновото време лекарят анализира способността да функционират на зависимите от витамин К кръвосъсирващи фактори.

Шокиращата истина за COVID-19: Вирусът кара кръвта да се съсирва, прави тромби!

Кои стойности са нормални?

Протромбиново време се мери в секунди и след това се превръща в проценти с помощта на формула. За здрави възрастни нормалата стойност на INR е до 1,2. Внимание: Между лабораториите може да има леки отклонения в стойностите според конкретния метод на изследване.

Стойностите може да се променят при недостиг на витамин К – например при сериозни храносмилателни смущения или увреждания на чернодробната функция. Тогава стойностите на INR се качват над 1,1. В определени случаи лекарят може да предпише медикаменти, които намаляват кръвосъсирващата способност на кръвта.

Вижте във видеото как се стига до образуване на тромб в кръвоносните съдове.

https://www.youtube.com/watch?v=_yQD0U3ZtCs

  • Целева стойност на при терапия за потискане на кръвосъсирването с кумарини при предсърдно мъждене – 2,0 до 3,0
  • При избягване на рецидив при разширени вени/ белодробна емболия – 2,0 до 3,0
  • При изкуствени сърдечни клапи – 2,5 до 3,5

Оралните антикоагуланти, които се назначават вместо кумарини, не могат да се обхванат в достатъчна степен чрез протромбиновото време.

Консултант проф. Михаел Шпанагл, Лаборатория по имуногенетика и молекулярна диагностика, Университет Лудвиг Максимилиан, Мюнхен

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -