събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаСухар или мляко срещу стомашните киселини

Сухар или мляко срещу стомашните киселини

Всеки втори се е сблъсквал със стомашните киселини. Неприятното усещане се предизвиква от стомашните сокове, които се изкачват по хранопровода и дразнят лигавицата му. В повечето случаи можем да се справим и сами с киселините, но понякога трябва да потърсим лекарска помощ.

Оплакванията се появяват предимно нощем, когато хоризонталното положение на тялото е благоприятно за стичането на стомашния сок към хранопровода, пише сайтът „Нетдоктор“. Тогава можете да повдигнете тялото с помощта на висока възглавница. Избягвайте мищни и мазни ястия непосредствено преди лягане. Прекаляване с кафето или алкохола също могат да провокират киселини. Стомашните сокове се свързват с храните. Затова оплакванията обикновено са между храненията. Ако почувствате нещо тогава, хапнете филийка хляб или сухар, изпийте чаша мляко. Други провокатори на стомашните киселини са стресът или емоционалната възбуда. В такъв момент избягвайте да посягате към цигарите. Ако страдате от наднормено тегло, опитайте се да отслабнете няколко килограма.

Кога прегледът е желателен?

Появяват ли се оплакванията само отвреме навреме, можем да си помогнем с домашни средства или медикаменти без рецепта от аптеката. В някои ситуации обаче посещението при лекаря е необходимо. Идете при него, ако:

  • изпитвате силни болки
  • нямате апетит
  • отслабнете без причина
  • зле ви е и повръщате с кръв
  • изпражненията са тъмни на цвят до черно и съдържат кръв
  • лесната умора и бледият цвят на лицето са признак за липса на желязо и загуба на кръв.

Свързани теми: Проф. Петрова Вредните трансмазнини у нас масово се влагат в храните

Перфектното диетично меню за работещи

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -