вторник, 29 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоНовиниКръвна група АВ с най-голям риск за сърцето, а 0 - с...

Кръвна група АВ с най-голям риск за сърцето, а 0 – с най-малък

Хората с кръвна група А, В или АВ са изложени на по-голям риск от сърдечносъдови заболявания, отколкото другите с група 0. Това става ясно от мащабно проучване, съобщава Би Би Си, като се позова на публикация в списанието на Американската асоциация за сърцето (American Heart Association Journal).

Най-уязвими са онези, които са с най-рядката кръвна група АВ, а най-защитени – с нулевата. Учните няма обяснение защо това е така, но смятат, че изводите им могат да подскажат промяна в начина на живот. Хубаво е човек да си знае каква е неговата, така както знае нивата на холестерола и артериалното си налягане, добавят те. При група В рискът нараствал с 11%, а при група А – с 5%. Ако знаете, че сте в риск, можете да спрете да пушите, да правите упражнения и да се храните по-правилно, смятат авторите на проучването.

Никой не може да промени кръвната си група при раждането, но всеки може да влияе върху стила си на живот, казва пред Би Би Си Дойрийн Мадок, старша кардиосестра от благотворителна организация. Добавя обаче, че са необходими повече изследвания, за да се види каква точно е връзката между кръвната група и болестите на сърдечносъдовата система. Според авторите на проучването механизмът за образуването на определена група е много сложен, така че са възможни различни предположения.

Група АВ например се свързва с възпаления, които играят важна роля за артериалната увреда. Има също така доказателства, че група А се асоциира с по-високи нива на лошия холестерол LDL (low density lipoprotein – протеин с ниска плътност). Тези с нулевата пък имали повишени нива на химикали, които улесняват оттичането и съсирването на кръвта. Изводите са направени на базата на анализи върху досиетата на 62 073 жени от едно проучване и 27 428 възрастни от второ проучване. Участниците били на възраст от 30 до 75 г. и били проследени в течение на 20 г.

Свързани теми: Лапаш хамбургери, боледуваш от сърце и диабет

Кръвен тест хваща 5 г. по-рано рака на гърдата

Различните кръвни групи възникнали заради вируси

СНИМКА: ТК

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -