Различните кръвни групи възникнали заради вируси

PRINT
дете вирус инфекция лекарства

Хората с кръвна група А са по-уязвими за стомашен грип, твърдят учени от колежа по медицина „Бейлър“ в Тексас. Те открили, че някои вируси, които предизвикват разстройство, попадат в стомашно-чревния тракт, като се свързват със захарна молекула, която притежават хората с кръвна група А. Тя е най-разпространената в Европа. Така те стават особено уязвими за подобен вид неразположения. Проучването в сътрудничество с френски учени е публикувано в сп. „Нейчър“.

Т.нар. „стомашен грип“ представлява възпаление на храносмилателния тракт, причинено често от ротавируси. Те разрушават клетките в стомаха и червата. Заболяването е опасно преди всичко за малките деца, тъй като те губят много течности, а това може да има фатален край.

Хипотезата си учените тествали в лабораторни условия. Установили, че наистина клетките, които имали типичната за група А захарна молекула на повърхността си, се инфектирали по-често от вирусите. Клетките, които нямали такава „маркировка“, успявали да се изплъзнат на вируса. Атаката на нашественика се проваляла и когато захарната молекула била блокирана от антитела, каквито се получават след ваксинация.

В проучване с доброволци учените установили още, че пациенти с определено възпаление на стомашно-чревния тракт почти винаги имали кръвна група А. В момента те продължават да проучват още случаи на заразени, за да могат да направят по-точни изводи.

Още по-любопитно е заключението, че вирусите може да са обяснението защо хората изобщо имат различни кръвни групи. Тази теза защитава ръководителят на проучването Венкатарам Прасад. Вероятно разликите са се появили в хода на еволюцията, след като вирусите първо са заразявали хора с група А. Другите кръвни групи може да са опит да се избегне заразяването, допуска Прасад.

Сега основният въпрос пред учените е кои щамове вируси използват захарната молекула, за да се промъкнат в организма. Вече се знае, че бактерията Helicobacter pylori, виновник за язвата, и норовирусите (причиняват стомашни възпаления) използват същите пътища и заразяват по-лесно хората с кръвна група А.

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Различните кръвни групи възникнали заради вируси беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *