сряда, 29 ноември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРазличните кръвни групи възникнали заради вируси

Различните кръвни групи възникнали заради вируси

Хората с кръвна група А са по-уязвими за стомашен грип, твърдят учени от колежа по медицина „Бейлър“ в Тексас. Те открили, че някои вируси, които предизвикват разстройство, попадат в стомашно-чревния тракт, като се свързват със захарна молекула, която притежават хората с кръвна група А. Тя е най-разпространената в Европа. Така те стават особено уязвими за подобен вид неразположения. Проучването в сътрудничество с френски учени е публикувано в сп. „Нейчър“.

Т.нар. „стомашен грип“ представлява възпаление на храносмилателния тракт, причинено често от ротавируси. Те разрушават клетките в стомаха и червата. Заболяването е опасно преди всичко за малките деца, тъй като те губят много течности, а това може да има фатален край.

Хипотезата си учените тествали в лабораторни условия. Установили, че наистина клетките, които имали типичната за група А захарна молекула на повърхността си, се инфектирали по-често от вирусите. Клетките, които нямали такава „маркировка“, успявали да се изплъзнат на вируса. Атаката на нашественика се проваляла и когато захарната молекула била блокирана от антитела, каквито се получават след ваксинация.

В проучване с доброволци учените установили още, че пациенти с определено възпаление на стомашно-чревния тракт почти винаги имали кръвна група А. В момента те продължават да проучват още случаи на заразени, за да могат да направят по-точни изводи.

Още по-любопитно е заключението, че вирусите може да са обяснението защо хората изобщо имат различни кръвни групи. Тази теза защитава ръководителят на проучването Венкатарам Прасад. Вероятно разликите са се появили в хода на еволюцията, след като вирусите първо са заразявали хора с група А. Другите кръвни групи може да са опит да се избегне заразяването, допуска Прасад.

Сега основният въпрос пред учените е кои щамове вируси използват захарната молекула, за да се промъкнат в организма. Вече се знае, че бактерията Helicobacter pylori, виновник за язвата, и норовирусите (причиняват стомашни възпаления) използват същите пътища и заразяват по-лесно хората с кръвна група А.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -