Лапаш хамбургери, боледуваш от сърце и диабет

PRINT

Дори само две бързи закуски седмично повишават риска от диабет и сърдечносъдови заболявания, показа проучване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition. За младежите е по-вероятно да се стигне до здравословни проблеми, ако се гощават няколко пъти в седмицата с чипс, хамбургери и пържени картофки. Жените като цяло са по-застрашени от нездравословното хранене.

При тях обаче предупредителните знаци – повишено кръвно, висока кръвна захар или увеличен инсулин, били по-ясно изразени, отколкото при мъжете.

Три университета – един от Тасмания и два от Австралия, анализирали храненето и начина на живот на 1896 мъже и жени на възраст от 26 до 36 г. Почти 40% от мъжете и 20% от жените хапвали бърза закуска поне два пъти в седмицата. Доброволците били подложени на обстойни медицински прегледи, измерили им нивата на глюкоза и инсулин. Жените, които често хапвали фаст фуд, имали по-висока кръвна захар от тези, които ядяли подобни храни веднъж седмично или по-рядко. Те показали по-висок риск на тест, който питал има ли опасност скоро от диабет. Мъжете любители на бъпзите закуски също показали увреждания, но не в такава степен, както жените. Според учените е трудно да се каже кое е най-вредното в случая – лошата диета, наднорменото тегло, вследствие на нея или липсата на движение.

Все пак честата употреба на бързи закуски представлява повишен риск от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, заключават учените.

Около 10% от диабетиците във Великобритания са тип 1, който се свързва с неадекватна реакция на имунната система. Останалите 90% са с тип 2. Той пък се дължи на неправилно хранене и заседнал начин на живот. Тялото загубва способността си да усвоява глюкозата, която се образува при разграждането на храната. Ако не се лекува, диабет тип 2 повишава риска от сърдечен пристъп, ослепяване и ампутация.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лапаш хамбургери, боледуваш от сърце и диабет беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *