събота, 23 септември, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеДоказаха: Бързите закуски са виновни за диабета

Доказаха: Бързите закуски са виновни за диабета

Бързите закуски (фаст фуд) са виновни за епидемията от диабет, която залива много страни. Изводът е от доклад на Световната здравна организация съвместно с фондацията на Бил Гейтс, публикуван в сп. „Лансет“. Над 350 млн. души в света страдат от захарна болест. Годишно умират над 3 млн. От 1980 г. насам болните са се удвоили.

За мащабното международно проучване е изследвана и анализирана кръв от 2,7 млн. души над 25 г. в продължение на 3 г. Участниците с най-високи нива на кръвната захар били от САЩ, Малта, Нова Зеландия и Испания. Най-ниските били на хора от Холандия, Австрия и Франция.

Случаите на диабет са се увеличили в Саудитска Арабия, Латинска Америка, Централна Азия, Северна Африка и Близкия Изток. По-здрави били жители от Южна Африка, Източна и Югоизточна Азия. Според учените модата на фаст фуд завладяла вече и развиващите се страни.

Това е основната причина за наднорменото тегло. Значение за диабета има и увеличената продължителност на живота. Ако човек, който се храни нездравословно, живее дълго, диабетът има достатъчно време да се развие, смятат учените.

Според доклада броят на засегнатите ще се увеличи още с десетки милиони и така болестта ще се превърне в един от най-значимите проблеми в света, свързани със здравето.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -