сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЛапаш хамбургери, боледуваш от сърце и диабет

Лапаш хамбургери, боледуваш от сърце и диабет

Дори само две бързи закуски седмично повишават риска от диабет и сърдечносъдови заболявания, показа проучване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition. За младежите е по-вероятно да се стигне до здравословни проблеми, ако се гощават няколко пъти в седмицата с чипс, хамбургери и пържени картофки. Жените като цяло са по-застрашени от нездравословното хранене.

При тях обаче предупредителните знаци – повишено кръвно, висока кръвна захар или увеличен инсулин, били по-ясно изразени, отколкото при мъжете.

Три университета – един от Тасмания и два от Австралия, анализирали храненето и начина на живот на 1896 мъже и жени на възраст от 26 до 36 г. Почти 40% от мъжете и 20% от жените хапвали бърза закуска поне два пъти в седмицата. Доброволците били подложени на обстойни медицински прегледи, измерили им нивата на глюкоза и инсулин. Жените, които често хапвали фаст фуд, имали по-висока кръвна захар от тези, които ядяли подобни храни веднъж седмично или по-рядко. Те показали по-висок риск на тест, който питал има ли опасност скоро от диабет. Мъжете любители на бъпзите закуски също показали увреждания, но не в такава степен, както жените. Според учените е трудно да се каже кое е най-вредното в случая – лошата диета, наднорменото тегло, вследствие на нея или липсата на движение.

Все пак честата употреба на бързи закуски представлява повишен риск от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, заключават учените.

Около 10% от диабетиците във Великобритания са тип 1, който се свързва с неадекватна реакция на имунната система. Останалите 90% са с тип 2. Той пък се дължи на неправилно хранене и заседнал начин на живот. Тялото загубва способността си да усвоява глюкозата, която се образува при разграждането на храната. Ако не се лекува, диабет тип 2 повишава риска от сърдечен пристъп, ослепяване и ампутация.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -