петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКолко дълго продължава лечението на аритмията

Колко дълго продължава лечението на аритмията

Колко дълго могат да се приемат лекарства за аритмия е въпрос, чийто отговор се определя от лекуващия кардиолог във всеки конкретен случай. Решението зависи от вида на аритмията и от подходящите за лечението й медикаменти.

Аритмиите са различни видове и могат да бъдат постоянни или пристъпни. Постоянните аритмии се лекуват цял живот, докато при пристъпните лечението може да се преустанови след възстановяване на нормалния ритъм на сърцето в срок, определен от лекуващия лекар. Разнообразието на лекарства за лечение на аритмия е много голямо. Те са от различни групи, с различно клинично приложение и фармакологични механизми.

Лекарствата може да бъдат сменени

При определянето на лечението с антиаритмици трябва да се имат предвид техните странични действия, взаимодействието им с други групи лекарства и противопоказанието за тяхното използване.

Причини и симптоми на сърдечните аритмии

Широко известно е, че някои лекарства могат опасно да забавят сърдечната дейност и тогава се налага те да бъдат спрени, а впоследствие заменени с по-подходящи. В други случаи продължителното лечение може да доведе до увреждане на функцията на други органи – щитовидна жлеза, черен дроб, бял дроб и др.

В тези случаи специалистите определят за какъв срок се приемат лекарствата и как се следят функциите на органите, които могат да бъдат засегнати. Например изследване на хормони на щитовидната жлеза, на очни дъна, изследвания на чернодробните ензими и други.

Тестовете могат да се провеждат според правила, определени от европейските и българските кардиологични дружества и изискванията на лекуващия лекар. В зависимост от резултатите от изследванията специалистите ще преценят дали да продължат лечението, или да го променят с други лекарства.

Друга причина, която може да преустанови или промени лечението, са животозастрашаващи аритмии, които могат да бъдат провокирани от самите антиаритмични лекарства. Определянето на продължителността и вида на лечението при установени аритмии представлява предизвикателство за лекуващите лекари и изисква постоянно проследяване на състоянието на пациента чрез използването на електрокардиограма, холтер и лабораторни изследвания.

Лечението може да се започва, да се спира, да се променя и всичко зависи от преценката на специалиста във всеки един момент.

д-р Борислав Ацев Д-р Борислав Ацев, кардиолог, УМБАЛ „Света Екатерина“ София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -