Аритмия заради патологична електрическа активност в сърцето се лекува

PRINT

Млада жена с пристъпи на сърцебиене от ранна детска възраст бе излекувана чрез катетърна аблация в отделението по Електрофизиология към Кардиологична клиника на Токуда Болница. Още от малка, пациентката получава аритмични епизоди на високочестотна тахикардия (ускорен пулс), които понякога стигат до няколко на ден.

Антиаритмичните медикаменти не успяват да постигнат нужния ефект и до 33-ата си годишнина, жената продължава да изпитва пристъпите на неприятно сърцебиене, които влияят негативно на качеството и на живот. Проведените изследвания в Токуда Болница установиха патологична огнищна електрическа активност в лявото предсърдие на сърцето между десните белодробни вени. Екипът на д-р Васил Трайков, началник на Отделението по Електрофизиология към Клиниката по Кардиология в японската болница, успя напълно да премахне това огнище чрез аблация. С това източникът на аритмия бе елиминиран и жената вече е напълно излекувана.

„Това е типичен пример, при който аблацията работи много добре – сърцето е здраво, но на определено място в едно от предсърдията има огнищна активност, която предизвиква пристъпи на аритмия. Ние успяхме да открием това огнище. След въвеждане на специални катетри през бедрената вена, стигнахме до мястото и го неутрализирахме с пропускане на високочестотен ток. Процедурата се прави под местна упойка, не е болезнена и е много ефективна – води до дефинитивно излекуване в голям процент от случаите. При най-честите аритмии този процент може да достигне 90%.“ – разказа д-р Трайков.

Пациентката вече се чувства много по-добре, пристъпите на сърцебиене са вече в историята, а качеството и на живот неминуемо се подобрява. Аритмиите се дължат на патологична огнищна електрическа активност, т.е. на определени места в сърцето възникват фокуси, които активират предсърдията или камерите с висока честота.

В други случаи се касае за възникване на патологичен кръг на възбуждение в някоя от сърдечните кухини. Бързата електрическа активация кара сърцето да се съкращава по-бързо, което пациентът усеща като ускорен пулс (тахикардия), понякога до 200 удара в минута.

Лабораторията по електрофизиология в Токуда разполага със специална апаратура, която може да накара ритъмното нарушение да се изявява, за да се разбере къде се намира патологичният участък. След локализацията на огнището то се отсранява чрез пропускане на специален високочестотен ток през един от катетрите, разположен в патологичната зона. Това води до загряване на тъканта под катетъра до около 65 градуса като по този начин се премахва патологичното огнище.

[Общо: 4    Средно: 3.5/5]
Аритмия заради патологична електрическа активност в сърцето се лекува беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *