Фитоестрогени при менопауза – как действат и има ли полза от тях

PRINT
менопауза депресия

Какво представляват фитоестрогените

Фитоестрогените са естествени вещества, които се срещат в повече от 300 растения и се намират главно във външните им слоеве. Химичната им структура наподобява тази на полифенолите, а иначе приличат на собствените естрогени на организма.

При фитоестрогените има различни подгрупи вещества, като двете най-важни са изофлавони и лигнани.червена детелина фитоестрогени

Изофлавоните се срещат главно в соеви и други бобови растения. Лигнаните се намират главно в маслодайни семена като ленено семе и някои зърнени култури. Съдържанието на фитоестрогени в растенията е доста различно и допълнително варира в зависимост от метода на култивиране, преработка, климата, времето на прибиране на реколтата и условията на съхранение.

Как действат фитоестрогените

Фитоестрогените имат ефект, подобен на този на собствените естрогени на организма, но тяхната ефективност е не повече от една хилядна от тази на естрадиола, най-мощния ендогенен естроген. 

хормонални проблеми

С диета, богата на фитоестрогени, е възможно да се приемат такива високи количества, които могат да се допълнят или заместят недостига на собствените естрогени на организма.

Фитоестрогените притежават едно много полезно свойство: Когато има дефицит на естроген, те проявяват подобен на естрогена ефект. Ако обаче в организма има големи количества естрогени, те могат да отслабят тяхното действие, т.е. могат да действат и като анти-естрогенни.

Има доказателства, че фитоестрогените потискат растежа на клетките на жлезната тъкан в гърдите (антиестрогенен ефект), но имат положителен ефект върху костната плътност (естроген-подобен ефект). Има различни епидемиологични и първоначални клинични проучвания, демонстриращи благоприятни ефекти на фитоестрогените при горещи вълни и изпотявания, сърдечносъдови заболявания, остеопороза и рак на гърдата.

Видове терапии при климактериум и менопауза

Фитоестрогени вместо хормони?

За менопаузата традиционно се смята, че оплакванията са свързани със спад на естрогена. Има обаче и други фактори, които могат да окажат влияние върху степента и тежестта на неприятните симптоми. Жените, които имат оплаквания в умерена стехен, обикновено не се нуждаят от хормонозаместителна терапия.

При повечето промяната към едно по-балансирано и здравословно хранене, допълнено от билкови препарати, играе ролята на терапия. Различни проучвания доказват, че при менопауза има огромно значение дали диетата съдържа много плодове и зеленчуци, както и растения, източници на фито-естрогени. Така може успешно да се предотвратят или намалят неприятните симптоми като топли вълни, изпотяване, лоша концентрация и други. Внимателният избор на храна и фитодобавки помага за превенцията и на заболявания, свързани с хормоналните промени при менопауза като остеопороза, сърдечно-съдови заболявания.  

Безопасни ли са фитоестрогените при менопауза

Какво трябва да е храненето

За да си набавите по естествен път достатъчно фитоестрогени, препоръките са във всекидневната храна да се включват предимно пълнозърнести храни и сурови пресни плодове и зеленчуци, за предпочитане без да се белят. Такава диета е препоръчителна не само при менопауза, но и поне десетилетие преди това.

До момента няма единно становище, от колко фитоестрогени имаме нужда дневно. Има обаче първоначалните оценки, че оптималната препоръка е за 40-45 милиграма изофлавони на ден при жени в менопауза. Любопитното е, че според различни оценки в Европа сега се приемат по-малко от 5 mg изофлавони на ден чрез храната.

Още съвети за начин на живот

Има още някои съвети за промени в начина на живот, които може да облекчат симптомите при менопауза.

Ограничете алкохола, кафето или никотина.

Погрижете се имате редовна физическа активност. Тези мерки не само ще помогнат срещу топлите вълни и безсънието, но и таща ще направите нещо добро за здравето си занапред.

По този начин може да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза или дори рак на гърдата.

Фитоестрогени в лечебни растения и храни

Има различни растения, които съдържат фитоестрогени или други вещества с естроген-подобен ефект. За тях също има сведения, че са ефективни при симптомите на менопаузата. Ето кои са те:

 • Черен кохош (Cimicifuga racemosa);
 • Салвия (Salvia officinalis);
 • Корен от женско биле – сладък корен, сладник (Glycyrrhiza glabra);
 • Хмел (Humulus lupulus);
 • Американски женшен (Panax quinquefolius);
 • Китайски женшен (Panax ginseng).

Храните с високо съдържание на фитоестрогени са:

 • соя;
 • варива (боб, леща, грах, нахут и др.);
 • зърнени храни;
 • цитрусови плодове;
 • костилкови плодове;
 • ябълки, круши (плодове със семки);
 • трънка;
 • зеле;
 • червена детелина.

Източник: avogel.de

[Общо: 12    Средно: 3.5/5]
Фитоестрогени при менопауза – как действат и има ли полза от тях беше последно модифицирана от: февруари 26th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *