събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБариатрична хирургия - за кого е тя и какви са резултатите

Бариатрична хирургия – за кого е тя и какви са резултатите

УМБАЛ „Александровска е започнала процедура, с която да бъде призната за Референтен център за лечение на затлъстяването у нас от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO). В лечебното заведение вече са направени 40 лапароскопски операции от типа бариатрична хирургия. За хората с тежко затлъстяване тя е единствен начин за връщане към нормалния живот. Най-общо казано тази хирургия намалява размера на стомаха по оперативен начин, като за целта се прилагат различни техники.

Минус 51 кг средно за една година

Всички операции са успешни, като пациентите са отслабнали средно с 51 кг през първата година след интервенцията. С намаляване на теглото се постига и ремисия на придружаващите заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея. Терапията им се проследява от експертен екип, в който влизат ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург.

Огромните порции виновни за епидемията от затлъстяване

Почти всеки трети българин е с наднормено тегло

60 %  от българите над 20 години са с наднормено тегло, а  20 % страдат от затлъстяване. Това съобщи диетологът доц. Теодора Дърленска. Тъжната статистика нарежда държавата ни на едно от водещите места в ЕС по тези показатели. Проблемите започват още в детска възраст. Пълното дете се превръща в затлъстял възрастен, посочи още доц. Дърленска. С времето у тези хора настъпват хормонални проблеми, които не им позволяват да отслабнат, дори да започнат да се хранят здравословно. Бариатричната хирургия може да им помогне, защото тя въздейства на хормоните и възприятието на храната.

Доц. Дърленска: Три основни правила, за да не качваме килограми

Видове хирургия при затлъстяване

Съществуват различни хирургични подходи при бариатричната операция, каза д-р Константин Гроздев – гл.асистент в Клиниката по хирургия на Александровска болница. Възможно е изрязване на стомаха до две трети, което води до радикално намаляване на поеманата храна. Друга възможност е стомашният байпас, който се прави по няколко начина. Основното е, че при него се намалява размера на стомаха, но без да се изхвърля от организма. Операцията е обратима.

Ефектът настъпва по две линии – рестрикцията на стомаха и намалената абсорбция на червата. Настъпват промени в хормоните, ензимите в тъните черва. Дълго време се прилагаше и т.нар. стомашен пръстен, но при него няма хормонални изменения, поясни д-р Грозев.

Поставянето на интрагастричен балон намалява обема на храната. Усеща се ситост. Прилага се при тежки случаи като подготовка за предоперативна подготовка.

Бариатричната хирургия не е травмираща за пациента. Тъй като операцията е лапароскопска (безкръвна), няма големи разрези, а само няколко малки дупчици, през които се работи.

Бариатрична хирургия помага при тежки случаи на затлъстяване

Основният проблем в момента е, че тази операция не се покрива от НЗОК- Цената й е 11 000 лв., които пациентът трябва да заплати. Проследяването може до някаква степен да се покрие от клиничните пътеки.  Високата цена е заради скъпите консумативи, които се използват.

Деца все още не се оперират у нас. Пренасочват се към Франция или САЩ. Затова пък възрастните е по-добре да търсят помощ от лекарите в България, а не в Турция или Гърция. У нас вниманието и проследяването са по-добри, катерогични са лекарите.

Проблемите на бариатричната хирургия

В България все още няма създаден такава структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай. Друг факт е, че извършването на медицинска дейност, свързана с бариатричната хирургия, няма определен стандарт в нашата страна и бариатричните операции не се поемат от НЗОК.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -