вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравеФитоестрогени при менопауза - как действат и има ли полза от тях

Фитоестрогени при менопауза – как действат и има ли полза от тях

Какво представляват фитоестрогените

Фитоестрогените са естествени вещества, които се срещат в повече от 300 растения и се намират главно във външните им слоеве. Химичната им структура наподобява тази на полифенолите, а иначе приличат на собствените естрогени на организма.

червена детелина фитоестрогени

При фитоестрогените има различни подгрупи вещества, като двете най-важни са изофлавони и лигнани.

Изофлавоните се срещат главно в соеви и други бобови растения. Лигнаните се намират главно в маслодайни семена като ленено семе и някои зърнени култури. Съдържанието на фитоестрогени в растенията е доста различно и допълнително варира в зависимост от метода на култивиране, преработка, климата, времето на прибиране на реколтата и условията на съхранение.

Как действат фитоестрогените

Фитоестрогените имат ефект, подобен на този на собствените естрогени на организма, но тяхната ефективност е не повече от една хилядна от тази на естрадиола, най-мощния ендогенен естроген. 

хормонални проблеми

С диета, богата на фитоестрогени, е възможно да се приемат такива високи количества, които могат да се допълнят или заместят недостига на собствените естрогени на организма.

Фитоестрогените притежават едно много полезно свойство: Когато има дефицит на естроген, те проявяват подобен на естрогена ефект. Ако обаче в организма има големи количества естрогени, те могат да отслабят тяхното действие, т.е. могат да действат и като анти-естрогенни.

Има доказателства, че фитоестрогените потискат растежа на клетките на жлезната тъкан в гърдите (антиестрогенен ефект), но имат положителен ефект върху костната плътност (естроген-подобен ефект). Има различни епидемиологични и първоначални клинични проучвания, демонстриращи благоприятни ефекти на фитоестрогените при горещи вълни и изпотявания, сърдечносъдови заболявания, остеопороза и рак на гърдата.

Фитоестрогени вместо хормони?

За менопаузата традиционно се смята, че оплакванията са свързани със спад на естрогена. Има обаче и други фактори, които могат да окажат влияние върху степента и тежестта на неприятните симптоми. Жените, които имат оплаквания в умерена стехен, обикновено не се нуждаят от хормонозаместителна терапия.

При повечето промяната към едно по-балансирано и здравословно хранене, допълнено от билкови препарати, играе ролята на терапия. Различни проучвания доказват, че при менопауза има огромно значение дали диетата съдържа много плодове и зеленчуци, както и растения, източници на фито-естрогени. Така може успешно да се предотвратят или намалят неприятните симптоми като топли вълни, изпотяване, лоша концентрация и други. Внимателният избор на храна и фитодобавки помага за превенцията и на заболявания, свързани с хормоналните промени при менопауза като остеопороза, сърдечно-съдови заболявания.  

Какво трябва да е храненето

За да си набавите по естествен път достатъчно фитоестрогени, препоръките са във всекидневната храна да се включват предимно пълнозърнести храни и сурови пресни плодове и зеленчуци, за предпочитане без да се белят. Такава диета е препоръчителна не само при менопауза, но и поне десетилетие преди това.

До момента няма единно становище, от колко фитоестрогени имаме нужда дневно. Има обаче първоначалните оценки, че оптималната препоръка е за 40-45 милиграма изофлавони на ден при жени в менопауза. Любопитното е, че според различни оценки в Европа сега се приемат по-малко от 5 mg изофлавони на ден чрез храната.

Още съвети за начин на живот

Има още някои съвети за промени в начина на живот, които може да облекчат симптомите при менопауза.

Ограничете алкохола, кафето или никотина.

Погрижете се имате редовна физическа активност. Тези мерки не само ще помогнат срещу топлите вълни и безсънието, но и таща ще направите нещо добро за здравето си занапред.

По този начин може да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза или дори рак на гърдата.

Фитоестрогени в лечебни растения и храни

Има различни растения, които съдържат фитоестрогени или други вещества с естроген-подобен ефект. За тях също има сведения, че са ефективни при симптомите на менопаузата. Ето кои са те:

 • Черен кохош (Cimicifuga racemosa);
 • Салвия (Salvia officinalis);
 • Корен от женско биле – сладък корен, сладник (Glycyrrhiza glabra);
 • Хмел (Humulus lupulus);
 • Американски женшен (Panax quinquefolius);
 • Китайски женшен (Panax ginseng).

Храните с високо съдържание на фитоестрогени са:

 • соя;
 • варива (боб, леща, грах, нахут и др.);
 • зърнени храни;
 • цитрусови плодове;
 • костилкови плодове;
 • ябълки, круши (плодове със семки);
 • трънка;
 • зеле;
 • червена детелина.

Източник: avogel.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -
bg_BGBG