събота, 23 септември, 2023
- Реклама -
НачалоЕндоскопска операция лекува хроничен синузит
Array

Ендоскопска операция лекува хроничен синузит

Синузитите при деца може да са много упорити и понякога изходът е операция. Съвременните ендоскопски методи обаче са много щадящи. Какви са показанията и възможностите на тези операции, разказва проф. Карен Джамбазов. Той е директор на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив от 2010 г., а от 2014 г. е и Ръководител на катедрата по УНГ болести при МУ – Пловдив. Един от изтъкнатите специалисти у нас по ендоскопски процедури. 

Проф. Джамбазов, къде ендоскопската хирургия намира най-голямо приложение?

С ендоскопски методи оперираме различни случаи. Понякога това са някои вродени малформации като менингоенцефалоцеле, но оперираме и тумори, възпалителни заболявания като синузити, възпаления на слъзните канали и др.

Кога при синузит се налага операция?

За операция се мисли, когато няма подобрение от консервативно лечение. Някои от децата биват лекувани 2-3 седмици, дори месец, но продължават да имат симптоми – главоболие, запушен нос. Не могат да дишат както трябва. Обикновено приемаме, че заболяването е хронично, когато то продължава повече от 3 месеца. Консервативните методи на лечение се изчерпват.

Как да се отървем от синузита – остър или хроничен

Какво представлява интервенцията при хроничен синузит?

Съвременното схващане за синузита е, че става дума за запушване на естествените отвори на синусите вследствие на възпалителния процес, който води до набъбване на лигавицата. Получава се като една затворена стая, която е оставена затворена в продължение на месеци. Няма вентилация, няма дренаж, бактериите започват да се развиват. Така се получава хроничен синузит.

Идеята на ендоскопската хирургия е да разшири и отпуши естествените отвори, за да се получи дренаж. Това става, без да се пипа вътре в синусите. Няма отваряне на черепа и махане на лигавицата, каквито бяха старите техники. Само се разширяват отворите и когато няма придружаващи заболявания това води до излекуване. Този метод работи успешно при децата. Може да се оперират и съвсем малки бебета – имали сме пациенти на 15 дни.

Пробиотици срещу хрема и синузит при малки деца

Само при някои пациенти, които имат придружаващи заболявания като муковисцидоза, полипи, може да се наложи след време да се оперира отново.

Няма голяма разлика дали тези операции ще са при деца или възрастни. При деца показанията по-често са свързани с някои видове тумори и малформации, които се срещат в ранна възраст.  

Операцията замества ли лечението с антибиотици?

Когато се лекува синузит, независимо преди или след операция, се провежда антибиотична терапия. Гайдлайните предвиждат 4 седмици преди оперативната интервенция да се дават антибиотик и вазопротектори. Ако не се постигне ефект и облекчаване на симптомите, тогава се отива на операция. След нея може да се наложи прилагане на локален кортикостероид, за да се преодолее етапа на зарастване.

Траен е ефектът от ендоскопската операция?

Ако детето няма придружаващи заболявания като алергии, астма, тогава то дефинитивно оздравява. При пациентите, които имат някакъв друг проблем – например астма, полипи, алергия, статистиката сочи, че при 80% настъпва подобрение. Дори да има някои остатъчни изменения, видими при изследване с компютърна томография, пациентите клинично се чувстват много добре. Дишането им се подобрява над 70-80%. Обонянието се връща над 50-60%.  

При туморите е важно те да се премахнат напълно. Тогава също има дефинитивно излекуване.  

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -