четвъртък, 5 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМоже ли да се пие алкохол, докато се вземат антибиотици?

Може ли да се пие алкохол, докато се вземат антибиотици?

Много хора са свикнали редовно да приемат някакъв алкохол, включително вино и бира. Ако се случи да приемат антибиотици, често чуват от лекаря да спрат алкохола. Има ли категорична забрана за комбиниране на алкохол и антибиотици?

Отговор на този въпрос дава д-р Надежда Чернишова, цитирана от сайта News-air.com. Медицината не е издала категорична забрана за смесването им. Въпреки това има някои съображения, с които трябва да сте запознати. Човек, който приема антибиотици и пие алкохол, може да има проблеми с по-тежките странични ефекти на тези лекарства. А и лекарствата може да не дадат желания ефект.

Алкохолът ще влоши действието на антибиотика

Също така ще забави лечението и в някои случаи може да доведе до развитие на някакви алергични реакции, тоест увеличаване на страничните ефекти на лекарствата“, сподели Надежда Чернишова.

Тя уточни, че при предписване на антибиотици е най-добре да се обсъди с лекуващия специалист възможността за съчетаването им с алкохолни напитки. Много лекарства не се комбинират добре с алкохол, винаги трябва внимателно да прочетете инструкциите за лекарството.

Трябва да се помни, че когато се използват лекарства и алкохолни напитки, токсикологичното натоварване на черния дроб незабавно се увеличава значително, което се отразява неблагоприятно на органа.

Дори малко количество алкохол, като чаша вино или бира, може потенциално да взаимодейства с антибиотиците и да повлияе на тяхната ефективност или да увеличи риска от странични ефекти. Тежестта на взаимодействието може да варира в зависимост от конкретния антибиотик и индивидуалните фактори.

Някои антибиотици могат да имат по-значими взаимодействия с алкохола от други. Например, метронидазол и тинидазол са антибиотици, които обикновено се предписват за определени инфекции. Консумацията на алкохол, докато приемате тези лекарства, може да доведе до тежко гадене, повръщане и други неудобни странични ефекти. Други антибиотици може да имат по-слабо изразени взаимодействия, но все пак могат да бъдат повлияни от консумацията на алкохол.

Алкохол и кофеин – безопасно ли е да се комбинират

Чернишова отбеляза, че и двете вещества влияят на нервната система и когато се консумират (особено в големи количества), тя изпитва огромно претоварване. Това от своя страна е изпълнено с появата на психични разстройства.

„Алкохолът е невротропна отрова, която влияе негативно на нервната система. В комбинация с кофеин отрицателният ефект само ще се увеличи“, заключава експертът.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -