неделя, 14 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБилки и подправки също може да причинят увреждане на черния дроб

Билки и подправки също може да причинят увреждане на черния дроб

Увреждането на черния дроб може да има различни причини. Най-често за това се спряга алкохолът. Наистина системната употреба на спиртни напитки има разрушителен ефект върху черния дроб. Някои здравословни продукти, билки и лекарства също може да имат негативен ефект върху този важен орган, изтъква д-р Никита Харлов, цитиран от сайта News-air.com.

Обикновено, когато се говори за фактори, водещи до чернодробни заболявания, става дума за  алкохол. Но въпреки че злоупотребата с алкохол вреди на здравето на организма, причинявайки развитието на алкохолна мастна чернодробна болест, нейният враг в никакъв случай не е само алкохолът.

„Увреждането на черния дроб може да бъде причинено от много фактори, на които човек не винаги обръща внимание“, каза д-р Харлов.

протеинов шейк

Дефицит на качествени протеини

Черният дроб на много хора днес се разрушава на първо място от нездравословни хранителни навици. По-специално, тялото страда от липса на качествен животински протеин и витамин В4 (холин) в храната. Дефицитът на последния е тясно свързан с риска от развитие на такава патология като неалкохолна мастна чернодробна болест.

Излишък на антиоксиданти

Д-р Харлов каза, че антиоксидантите имат способността да „възбуждат“ черния дроб – прекомерното им усвояване разрушава органа.

„Например, благодарение на антиоксидантите в зеления чай, можете да получите жълтеница. Екстрактът в големи дози, който се съдържа в напитката, може да провокира хепатит“, каза медикът.

Специалистът посочи още касията, която е подобна на канелата, като опасна за черния дроб. Тази подправка също може да предизвика развитие на хепатит.

Хранителни добавки и таблетки също може да създават проблеми

Д-р Харлов призова за повишено внимание при използването на билкови добавки за отслабване. Например, хранителна добавка за изгаряне на мазнини от гарциния може да бъде провокатор на жълтеница.

Освен това черният дроб се уврежда от прекомерната консумация на лекарства с желязо, както и с изкуствена фруктоза, която масово се влага като подсладител в безалкохолните напитки.

В списъка на потенциално опасните лекарства за черния дроб влизат парацетамол, глюкокортикоиди, антипсихотици, хормонални контрацептиви и др. Това не означава, че всеки, който ги приема, ще развие някакво увреждане или проблем. Рискът е главно за хора, които имат предразположение. За съжаление, това не може да се установи предварително.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -