петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСиндром на карпалния тунел повишава риска от сърдечна недостатъчност

Синдром на карпалния тунел повишава риска от сърдечна недостатъчност

Синдром на карпалния тунел е заболяване, което се лекува от ортопеди, тъй като е свързано с  болка в ръката. Ново проучване обаче разкри връзка между този синдром и амилоидозата, която става причина за сърдечна недостатъчност. Става дума за ретроспективно кохортно проучване. Екипът учени е ръководен от Карел Костев, шеф на отдела по епидемиология в IQVIA, и от Марк Луеде от университета „Кристиан Албрехт“ в Кил (Jama Network DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.23091).

Какво е синдром на карпалния тунел

Синдромът на карпалния тунел е често срещан неврологичен проблем, който създава дисковфорт в китката. Медианният нерв, който преминава от предмишницата към дланта на ръката, бива притиснат в областта на китката. Симптомите при синдром на карпалния тунел обикновено са изтръпване, слабост, болка в ръката и китката. Пръстите на ръката може да станат подути и безполезни.

Какво е амилоидоза и как засяга сърцето

болести на сърцето инфаркт

Амилоидозата е, когато анормален протеин, наречен амилоид, се натрупва във вашите тъкани и органи. Когато това се случи, това се отразява на тяхната форма и начина им на работа. Амилоидозата е сериозен здравословен проблем, който може да доведе до животозастрашаваща органна недостатъчност.

Много различни протеини могат да доведат до амилоидни отлагания, но само няколко са свързани с големи здравословни проблеми. Видът на протеина и мястото (това може да са различни места в тялото), където се отлага, показва вида на амилоидозата.

В проучването се визира по-конкретно амилоидозата, която засяга сърцето. Амилоидните отлагания в сърцето ви могат да направят мускулните стени на сърцето „сковани“. Те отслабват сърдечния мускул и влияят на електрическия ритъм на сърцето. Синдромът на скованото сърце може да бъде сериозен. Може да доведе до застойна сърдечна недостатъчност, ако не се лекува успешно.

Пациентите със синдром на карпалния тунел имат 39% по-висока вероятност от сърдечна недостатъчност, отколкото пациентите без синдром на карпалния тунел (коефициент на риск [HR]: 1,39; 95% доверителен интервал (CI): 1,31-1,47). Това се казва в анализа на данните от проучването.

Синдромът на карпалния тунел – ранен симптом на амилоидоза?

8,4% от пациентите със синдром на карпалния тунел и 6,2% от пациентите без синдром са получили диагноза сърдечна недостатъчност след 10 години (p=0,001). Честотата е била 8,7 случая спрямо 6,1 случая на 1000 пациентогодини.

Причината за връзката може да е амилоидоза, смятат учените. Тези със синдром на карпалния тунел имат 79% по-висока вероятност да имат амилоидоза, отколкото тези без синдрома. Сред тези със сърдечна недостатъчност, вероятността от амилоидоза е около една четвърт по-висока при съществуващ синдром на карпалния тунел.

„Може да се окаже, че синдромът на карпалния тунел е ранен симптом на амилоидоза“, каза Костев. Нещо подобно вече е обсъждано в предишни проучвания. „И тъй като транстиретиновата амилоидоза е системно заболяване като протеинови отлагания в кръвта, тя също засяга сърдечния мускул и неговите функции, докато болестта прогресира. Известно е, че сърдечна недостатъчност и сърдечни аритмии се появяват при прогресираща амилоидоза.“

Все пак само няколко души са били категорично диагностицирани с амилоидоза. Това е установено при 0,06% (n=47) от проучвателната група и 0,02% (n=17) от контролната група.

Image by krakenimages.com on Freepik

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -