сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви са признаците на синдрома на карпалния тунел?

Какви са признаците на синдрома на карпалния тунел?

Чести локализации на притискане на нерв са областта над лакътната става, под лакътя в предната част на предмишницата, в областта на китката (синдром на карпалния канал) и по-рядко в дланта. Спонтанната или постоянна силна болка, придружена от мравучкане и изтръпване, е неизменна находка. Характерен белег е нейната неопределена изява и миграция към дланите и пръстите.

Често пъти болката може да се разпространи в една или повече съседни зони, поради което пациентът може да остане с погрешна представа за причината за симптомите си. Оплакванията на болния са свързани с нарушение на функцията на мускулите, инервирани от съответния нерв. Характерна изява е атрофията (отслабването) и слабостта на мускулите, инервирани от нерва, водещи до изпускане на предмети. В хода на заболяването оплакванията стават хронични и повлияването им след лечение се затруднява.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Изтръпване и липса на чувствителност в ръцете и краката

Притискането на периферни нерви се среща по-често при жени, свързано е с претоварване на съответния крайник или придружаващо заболяване, водещо до стеснение на пространствата, в които се разполага съответният нерв. Притискането на периферни нерви има толкова много изяви и симптоми, че диагнозата му често пъти е предизвикателство. Пълното и точно изясняване на оплакванията и внимателният и цялостен преглед са задължителни.

Поради сложното естество на компресионните синдроми на периферните нерви освен рентгенографията точната им диагностика изисква електрофизиологични изследвания (проводимост на нерва, електромиография). Допълнително се включват кръвни изследвания на метаболизма, хормони, плетизмография, термография, ултразвуково изследване и доплер на артериите и вените, ядреномагнитен резонанс. Биопсията остава на заден план.

проф. Пламен Кинов ИСУЛ

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -