петък, 21 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолестта на Бехтерев започва със схващане в кръста

Болестта на Бехтерев започва със схващане в кръста

Анкилозиращият спондилит (АС, болест, на Бехтерев) е хронично, възпалително автоимунно заболяване, засягащо предимно ставите на гръбначния стълб и сакрои-лиачните стави (свързващи гръбначния стълб с таза), което с напредване на заболяването довежда до спояване на прешлените помежду им – т.нар. анкилоза.
Обикновено заболяването възниква във възрастта между 18 и 35 години. Мъжете боледуват по-често от жените (съотношението мъже:жени е 3:1).

Причини за болестта на Бехтерев

Причината за заболяването все още не е напълно изяснена. Счита се, че основно значение имат генетичните фактори, съчетани с различни външни влияния. Установено е, че 90% от пациентите са носители на специфичен генетичен маркер – HLA -В 27 антиген. Предполага се, че има антигенно сходство между молекулата на В 27 антигена и компоненти на някои микроорганизми. Образуваните антитела към компонентите на тези бактерии реагират кръстосано с В 27 молекулите, при което се отключва хроничен възпалителен процес.

Болката се характеризира с някои особенности:
✓ Начало на гръбначния дискомфорт преди 40 г.
✓ Скрито, неусетно начало
✓ Времетраене повече от 3 месеца
✓ Съчетана със сутрешна скованост
✓ Подобрение след упражнения

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ставите пукат? Може да е остеоартроза 
Физиотерапия при артрит и ендопротези 
Инфекции най-често са причина за смърт при болни от ревматоиден артрит 
Необясними болки и депресия? Може да е фибромиалгия

Как започва болестта на Бехтерев

Болката и сковаността обикновено се появяват постепенно (с периоди на различно дълго продължаващи обостряния и ремисии) и прогресивно се засилват в следващите месеци. Симптомите са по-силно изразени сутрин или след продължителни периоди на обездвижване и обикновено се облекчават при движение и прилагане на топлина. В отделни случаи началото е бързо и бурно.

Типично е, че оплакванията започват от долната част на гърба, произлизащи от кръстно-хълбочните и тазобедрените стави, като по-късно обхващат горната част на гръбначния стълб и гръдния кош. Болката обикновено е тъпа, дълбока и недобре локализирана в долната част на гръбнака. Често тя започва като едностранна и временно появяваща се, но с развитието на заболяването става двустранна и по-постоянна.

Тъй като най-често болката и сковаността в гръбнака са нетипични, дълго време заболяването може да остане недиагностицирано (средно около 5-6 г.) поради нехарактерната болка в поясната област, която се обяснява с „радикулит“, .дископатия“, „ишиас“, травма и др. Наблюдава се и болка в гърдите при въвличане в процеса на ставите между ребрата и гръдната кост, ограничаване на дихателните движения (намаляването на дихателния обем води до по-чести инфекции на дихателните пътища и белия дроб). Могат да бъдат засегнати и периферни стави – както малки, така и големи стави като тазобедрените, и в някои случаи се налага протезиране.

Често се наблюдават и т.нар. ентезопатии – болка и възпаление на залавните места на сухожилията, общи прояви като отпадналост, субфебрилитет, безапетитие. При ненавременно започване на лечението се наблюдава засягане на редица вътрешни органи – предимно очите, белия дроб, бъбреците, неврологични симптоми от притискане на гръбначния стълб вследствие стесняване на гръбначномозъчния канал.

Лечение на Бехтерев с медикаменти

Терапията на анкилозиращия спондилит включва употребата на лекарствени средства, които потискат имунния отговор и намаляват активността на възпалителния процес в гръбначния стълб и периферните стави, което повлиява болката и сковаността в тях. Поради това, че причината за развитието на заболяването остава неизвестна, не съществува дефинитивна терапия, което да води до трайно и окончателно излекуване. Лечението има за цел да облекчи наличните симптоми, да предотврати появата на нови, да предпази от появата на трайна деформация в гръбнака и другите стави или да коригира наличните такива или постигането на т.нар. клинична ремисия. В лечебната програма са включени и методи и средства, целящи да запазят активността на пациента.

Най-широко използвани са нестероидните противовъзпалителни средства и миорелаксантите, които намаляват болката и сковаността. Използват се и кортикостероиди – при бурно и тежко протичане. В последните години се появи нова група лекарства, повлияващи определени етапи от възпалителния процес на молекулярно ниво, а именно – блокерите на TNF. TNF или тумор некротизиращият фактор е белтък, който е важен посредник в развитието на възпалителния процес и който се открива в особено големи концентрации при болните от анкилозиращ спондилит.

Тези лекарства са особено полезни в лечението на болестта на Бехтерев, тъй като потискат болестната активност, намалявайки възпалението в ставите и другите органи и подобрявайки подвижността на гръбнака. Блокерите на TNF са особено ефективни в случаите на дълго продължаващ анкилозиращ спондилит със сериозно засягане на гръбначния стълб. Освен медикаментозното лечение е много важно и изпълняването на специални комплекси от упражнения, които също спомагат за запазване на подвижността на гръбнака.

д-р Бойчо Опаранов

 

Д-р Бойчо Опаранов, началник на отделението по ревматология на ВМА

Свързани публикации

1 коментар

  1. Скоро болките в таза, в ставите на ръцете и краката, гърдите и шията се превръщат в неразделна част от живота на страдалеца с тази ужасна болест. Анкилозиращ спондилит или болест на Бехтерев започва да вземе надмощие над тялото с всеки изминат ден, животът става неразделен с приема на болкоуспокояващи. Животът се превръща в борба за ежедневно съществуване, борба с болката. И тогава животът на пациента ще се превърне в кошмар от болка и неподвижност. Но дали това е поправимо?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -