четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеРазумната диета дава ефект след 30 дни

Разумната диета дава ефект след 30 дни

Най-неприятното в началото на сезона на отпуските е мисълта как да свалим няколко килограма преди плажа. Но диетите често не дават осезаем ефект през първите 25-30 дни, казва Антон Вълев, магистър-фармацевт и председател на Националната аптечна камара. Той е един от специалистите, които ще изнесат безплатни лекции от 16 до 19 юни в София, Варна, Пловдив и Бургас във връзка с проблемите на наднорменото тегло.

След около 30 дни организмът свиква с ограниченията

Хората се отчайват, смятат че няма да се получи. Точно тогава обаче настъпва преломната точка. Не се отказвайте! След около 30 дни организмът свиква с ограниченията и започва да усвоява запасите от енергия – черпи от мастните депа. „Експресните диети нанасят огромна вреда на организма. Не става дума за един-два разтоварващи дни в седмицата, а за 15-20 дена драстичен глад. Дори 20 дни са твърде кратък период, за да свалите няколко килограма.

Сериозна грешка е да се използват слабителни средства.

Те драматично повишават стреса в организма. Лаксативните препарати водят до загуба на течности и соли, важни за баланса в организма. Нерядко хората, които ползват лаксативи и диуретици за отслабване, споделят, че килограмите падат леко, но обиколката на талията остава – казва Вълев. Те са загубили вода, но не и мазнини. Веднага след почивката качват килограми, може да има и т.нар. камшичен ефект – да се напълнее дори още повече Неразумните опити за отслабване през май и юни водят до напълняване през септември.“

Повишаването на приема на стимулиращи препарати с кофеин, гуарана и т.н. пък водят до безсъние и повишаване на кръвното. Стресът се подхранва и от негативните емоции поради липсата на бърз ефект. Хаотичните опити да отслабнем с чудодейни препарати може да причинят тотална дехидратация на организма. Такива пациенти се сдобиват с различни здравословни проблеми и после отнема много време, за да се възстановят функциите, допълва Вълев. Опитите за драстично ограничаване на храната водят до защитна реакция на организма. Той се „заключва“ – смята, че това, което се случва, е опасно, и се опитва да съхрани хранителните вещества по-дълго. Ядете малко, но всичко ви се лепи. 

Ваканционният синдром е заради солта в морето

Правилото е за месец да се сваля не повече от 5% от теглото. Във всеки следващ месец килограмите, които е добре да свалим, са все по-малко. Тоест ако тежите 60 кг, сваляте 3 кг в този месец, но в следващия вече тежите 57 кг – и можете да свалите 2,8 кг. Организмът се нуждае от резерви дори през лятото. Някои хора се разболяват, когато идат на море. Те са известни като тип натриум муриатикум в хомеопатията, пояснява Вълев.

Чувствителни са към натриевия хлорид (солта), който е в изобилие в морето. Ако допълнително са концентрирали солта в организма си, като са приемали диуретици да отслабнат, реакцията ще бъде още по-остра. Този феномен е известен като ваканционен синдром. Разбърква системите на организма, нищо чудно да отключи метаболитен синдром след години, коментира Вълев.

Доста хора искат съвет в аптеката му как да отслабнат. Според него те са три типа -едните идват да си купят нещо, за което са чели или чули и смятат, че така ще отслабнат. Тези от втория тип активно се интересуват кое е най-доброто за тях. Третият тип са плахи и по принцип нерешителни. Не смеят да попитат директно, споменават между другото, че искат да свалят някой и друг килограм.

Лакомите имат дефицит на хром

„Винаги питам хората как живеят, как се хранят. Това е основно, за да препоръчам правилен подход. Има хора, които просто са лакоми, иначе спортуват. При тях трябва само да се потисне гладът. За други е важно да се засили метаболизмът. Те ядат малко, но всичко им се лепи. Други пък са като мелачка – не подбират храните, способни са да ядат каквото им падне“, обяснява фармацевтът. 

Терапията, която повишава разхода на енергия, например не е подходяща при хипертония и при проблеми с щитовидната жлеза. Тя включва вещества с кофеин, гуарана, зелен чай или други ксантинови производни. Вкарва организма в състояние на вътрешен стрес, мобилизира го да харчи повече енергия, все едно бяга. Лакомите, които налитат на сладкиши, обикновено се нуждаят от хром, той е в дефицит в организма им.

Шуслеровата терапия оказва ценна помощ за постигането на тези цели. Комбинации от 12-те минерални соли, разработени от д-р Вилхелм Шуслер през XIX в., помагат на нервната система, на обмяната на веществата, регулирането на течностите и на киселиността в организма, както и на дренажа на черния дроб и бъбреците.

Класическа комбинация с Шуслерови соли

Има класическа комбинация – тя е от Шуслерови соли с номера 5 (калиум фосфорикум), 8 (натриум хлоратум) и 9 (натриум фосфорикум). Може да се включи и сол номер 10 (натриум сулфурикум), която чисти междуклетъчните пространства, спомага да няма слепване на клетки и стимулира детоксикацията на организма“, казва Вълев.

Има хора, които ядат твърде много мазнини, месо и по принцип преяждат. Този начин на хранене води до подкиселяване на тъканите. За да отслабнат, трябва да променят храненето, но и двигателния си режим. Например плуването дава троен ефект: релаксира нервната система, гори чиста енергия от мускулите, без да натоварва сърцето и костите. Ставите на градските хора са нетренирани и при спорт често се стига до болки, най-често в кръста или гърба, което може да ги откаже. Храненето трябва да е на малки порции, по-често, а преди всяко ядене да се изпива по чаша вода. Това убива апетита. Бездруго не се нуждаем от толкова калории, продължаваме да ядем по инерция, въпреки че енергийните ни нужди са занижени. Генерална грешка е да тичаме цял ден по задачи, а вечерта да се наядем като за 3 хранения. Натоварваме прекомерно черния дроб, който трябва да преработи всичко. Той не смогва и отлага запаси от енергия – иначе казано, трупа тлъстинки. Едно зло не идва само – появява се безсъние. Обилната вечеря създава кисела среда в организма, а сънят идва при алкален баланс, човек не може да заспи, защото много хранителни вещества отиват към мозъка, обяснява Вълев.

Лошите навици при хранене – виновни за някои болести

Легне ли човек, идват киселините, хъркането, сънната апнея. Това може да отключи метаболитен синдром. Който не може да спи нормално, да диша, страда от липса на кислород в мозъка, а на следващия ден изглежда като пребит. Всички тези проблеми тръгват от яденето и лошите навици, подчертава специалистът. „Имах пациентка на 5 г. от Айтос. Потърсиха помощ, защото детето хърка и не може да спи. Това е клинична картина за баба със сърдечен порок. Имала непрекъсната хрема, езофагиален рефлукс. От 2 г. пиела лекарства за стомашни киселини. Едновременно детето е и много алергично, давали му антихистамини. Станало ясно, че семейството вечеря обилно с пържоли, хляб, картофи. Майката признала, че момичето е „малко по-едро“ – 45 кг. Успях да помогна. Сменихме режима на хранене, включихме раздвижване. След 3 месеца отпаднала нуждата от антихистамини и лекарства за киселини, детето почна да спи и дори да отслабва. Родителите смятаха, че то се задушава, защото има астма. А то се е задушавало, защото преяждало. Терапията беше семейна – няма как бащата да се тъпче с пържоли, а на детето да сервират салата. Наложи се цялото семейство да преосмисли начина си на хранене“, обобщава специалистът.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -