сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВисоки дози омега-3 се борят със стреса и стареенето

Високи дози омега-3 се борят със стреса и стареенето

Високи дози омега-3 мастни киселини предпазват организма от стреса и забавят стареенето, съобщава „News Mail.RU“. Изводите са на база проучване с участието на 138 души на възраст 40-85 години. Доброволците, разделени на три групи, водели заседнал начин на живот и имали наднормено тегло.

Първата група получила добавка с 2,5 грама омега-3 на ден в продължение на четири месеца, втората – добавка с по-ниска доза (1,25 грама на ден), а третата приемала плацебо (безвредно хапче, което не съдържа никаква активна съставка). Преди и след курса с добавката доброволците били подложени на стрес.

Други проучвания показаха, че омега-3 са ефективни срещу пристъпи на панически атаки и страхова невроза – виж статията по-долу.

Омега-3 помагат срещу страхова невроза и паник атаки

Ето какво се оказало при изследванията. Тестовете за кръв и слюнка анализирали нивата на стресовия хормон кортизол, маркерите на възпалението и теломераза, ензим, който противодейства на скъсяването на теломерите, крайните защитни области на хромозомите.

С всяко клетъчно делене теломерите се съкращават и дължината им е отражение на реалната възраст на организма. Оказало се, че най-високата доза омега-3 помага най-добре в борбата със стреса според резултатите от изследванията.

5 изненадващи източници на полезните омега-3 мазнини

Първата група имала 19% по-ниски нива на кортизол и 33% по-ниски показатели за възпаление в сравнение с плацебо групата. Въпреки това добавките не оказали ефект върху нивата на теломеразата. Тъй като обаче стресът и възпалението сами по себе си съкращават теломерите, учените приемат, че ефектът върху стареенето настъпва косвено.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -