четвъртък, 16 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОмега-3 помагат срещу страхова невроза и паник атаки

Омега-3 помагат срещу страхова невроза и паник атаки

Страховата невроза и паник атаките са едни от най-често срещаните психични проблеми в наши дни. Може да са съпътстваща проява на други психични разстройства като депресия или да са самостоятелен проблем. При тези състояния по правило се предписват медикаменти и психотерапия. Нов мета-анализ от есента на 2018 г. обаче показва, че омега-3 мастни киселини могат осезаемо да намалят тревожността и затова трябва да са част от терапията. Всъщност за този ефект има данни отдавна в различния клинични наблюдения.

В развитите страни 15-20% от хората имат страхова невроза или паник атаки. Предписваните в психиатрията лекарства може да имат странични ефекти и дори да се развие зависимост към тях.

5 изненадващи източници на полезните омега-3 мазнини

Най-известните ползи от Омега-3 

болест на КронОмега-3 мастните киселини са във фокуса на много изследвания в продължение на години. Резултатите разкриват множество положителни ефекти от приложението им. Ето кои са най-известните:

  • имат мощен противовъзпалителен ефект;
  • поддържат паметта;
  • оказват положително влияние върху чревната флора;
  • намаляват болката при артрит;
  • добри са за очите;
  • поддържат добро състоянието на кръвта.

Предишните проучвания за връзката между омега-3 мастни киселини и страховата невроза излизат с интересни заключения. През 2007 г. са проведени проучвания при животни, които показват, че употребата им води до намаляване на тревожността. През 2013 г. изследване при пациенти показва, че хората с тревожни разстройства имат по-ниски нива на омега-3 в кръвта, отколкото тези с балансирана психика.

Добавени към храната, намаляват тревожността

заседнал животДруго проучване пък установява, че добавянето на омега-3 мастни киселини към храната на студенти по медицина може да подобри нивата на възпаление в кръвта, както и тяхната тревожност.

Тъй като тези проучвания са критикувани заради малкия брой участници, учени от различни психиатрични болници в Тайван извършват вече споменатия мета-анализ на 19 клинични изпитвания. Общият брой на участниците в тях е над 2200 души. Те са на средна възраст от около 43 години.

Установено е, че при пациентите с тревожност, които получавали допълнително омега-3 мастни киселини, се наблюдава значително намаляване на тревожността в сравнение със съответните пласебо групи.

Важно е, че включените в голямото проучване пациенти са имали ясна диагноза (страхова невроза), поставена от лекар. Не става дума за субективно усещане на хората, че имат такъв проблем.

В каква дозировка са приемани Омега-3 мастни киселини

Участниците в проучването получили средно по 1,605 mg омега-3 мастни киселини на ден. Ясен ефект за намаляване на страховата невроза и пристъпите на страх обаче се наблюдавал само при онези участници, които приемали повече от 2000 mg омега-3 мастни киселини (EPA / DHA) на ден.

Необходимо е добавките да се вземат поне 6 седмици, за да се види ефектът и да се запази той дългосрочно.

Източник: zentrum-der-gesundheit.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -