петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКератоза на окото - има ли такова нещо?

Кератоза на окото – има ли такова нещо?

Терминът “кератоза” означава натрупване на вроговени клетки по кожната повърхност поради разрастване на повърхностния (рогов) слой на кожата. 

В начални стадии задебелените твърди слоеве на кожата лесно се олющват, но с напредване на болестта се оформят люспести надигнати петна. Това увреждане типично се проявява в средна и напреднала възраст. Обикновено са засегнати области от тялото, които най-често са изложени на слънчево лъчение.

Какво е лечението при кератоза

актинична кератоза Кожата в засегнатите области е груба, грапава (оприличават я на шкурка). В по-редки случаи вроговените кожни натрупвания могат да получат различна форма и да бъдат надигнати над кожната повърхност, понякога значително.

По-често липсват оплаквания освен лек сърбеж. Кожната кератоза се наблюдава най-често по лицето – устните и ушите, гърба на ръцете, предмишницата, врата.

В тези случаи лечението се извършва с изрязване на кератозните плаки.

Себорейна кератоза и други видове

В областта на клепачите и на веждите най-често се наблюдава себорейната кератоза: нежни люспици близо до клепачните ръбове (границата между кожата на клепача и лигавицата на окото) и в областта на миглите. При тази локализация се прилага локално лечение с препарати, потискащи размножаването на повърхностните кожни клетки. Особено трудно е лечението при увреждане на клепачния ръб.

Върху повърхността на окото не се развива кератоза поради липса на вроговяващи клетки в конюнктиварния и корнеалния епител. В много редки случаи, особено при недоимък на витамин А, може да настъпи конюнктивална ксероза (изсъхване) поради нарушение в продукцията на сълза.

Защо се появяват промените в роговия слой

Основен рисков фактор за развитието на т.нар. слънчева кератоза е слънчевата светлина, особено 11У-А и 11У-В лъчите, както и продължително излагане на слънце без употребата на слънцезащитни средства.

Най-уязвими са хората със светла кожа, особено червенокосите с лунички.

Ултравиолетовата радиация предизвиква сложна серия на генетични увреждания, които водят до пролиферация на повърхностните епителни клетки и патологични промени в кожата.

Кератозата се приема като премалигнено състояние и може да прерасне в плоскоклетъчен карцином. Препоръчва се пациенти с подобни зачервени, люспести петна по кожата да бъдат проследявани редовно, включително с извършване на хистопатопогична биопсия.

академик петя василева офталмолог

 

Акад. Петя Василева е ръководител на Специализираната очна болница за активно лечение „Акад. Пашев“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -