10 златни правила срещу стареенето на мозъка

PRINT

Впускането във вихъра на танца в балната зала е сред десетте златни правила в борбата срещу деменцията, твърдят британски специалисти, цитирани от в. „Дейли експрес“. Експертите препоръчват на хората да танцуват, тъй като това занимание им помага да запаметяват и да реагират на движенията на партньора и е от полза за забавянето на симптомите на невродегенеративното заболяване. Други прости промени в начина на живот, чрез които може да се противодейства на деменцията, включват още разумно хранене, упражнения и радост от живота.

Физическа и умствена активност забавят симптомите

Специалистите от университета на Стърлинг предлагат общо десет златни правила в борбата срещу болестта, след като по-рано през годината бе оповестено, че се очаква процентът на заболеваемост да се утрои в следващите 40 години, ако хората продължат да водят нездравословен начин на живот.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Разработват над 100 нови лекарства за алцхаймер
Мозъкът буквално ръждясва с възрастта
Канелата с още една полза – пази от деменция
Лекуват алцхаймер с кокиче и нарцис

Експертите препоръчват още да се приемат витамини и мастни киселини, да се пие зелен чай и чашка вино по повод, и да стимулираме мозъка си със занимания като пъзели, судоку и оживени дискусии с приятели. Въпреки че е невъзможно да се промени ходът на развиващо се заболяване, физическата и умствената активност могат да помогнат за забавянето на симптомите. „Всички ние можем да се придържаме към този списък от жизнерадостни правила, за да си помогнем в борбата срещу деменцията. Тези занимания няма да ни навредят, напротив – редица проучвания са показали, че само могат да ни бъдат от полза. Известно е, че не можем да повлияем на крайния изход. Когато човек научи, че страда от деменция и че болестта е нелечима, първата му мисъл е, че нищо не може да се направи. Нашето послание към хората е, че ако се случи да тръгнат по този път, трябва да живеят възможно най-добре и да следват предложените от нас препоръки“, казва професор Джун Андрюс от изследователския екип.

Професор Андрюс напомня, че според редица проучвания приемът на фолиева киселина (витамин В9), витамин Е и витамин В6 понижава риска от развитието на болестта на Алцхаймер – най-разпространената форма на деменция, докато кората на червените ябълки съдържа ценни антиоксиданти. Други изследвания показват, че консумацията на омега мастни киселини също забавя прогреса на заболяването. Полза има и от чашка червено вино по повод. Специалистите обаче предупреждават, че с пиенето не трябва да се прекалява, тъй като се увеличават случаите на деменция сред млади хора в резултат на злоупотреба с алкохол.

Физически дейности като разходка или плуване също са от полза в борбата срещу болестта, както и умствени занимания като решаване на судоку или обсъждане на политика с приятели. Не на последно място експертите препоръчват на хората да си спестяват тревогите и да се радват максимално на живота. „Този начин на живот е важен за доброто ни физическо и умствено състояние“, казва д-р Саймън Ридли от организацията Alzheimer’s Research UK.

Ето и десетте златни правила за борба срещу деменцията:

1. Прием на витамини
2. Прием на полиненаситени мастни киселини (риба)
3. Консумация на зелен чай
4. Чашка червено вино по повод
5. Въздържане от злоупотреба с алкохол
6. Умерена физическа активност
7. Занимания в обогатяваща и стимулираща среда
8. Поддържане на мозъчната активност
9. Танци
10. Липса на тревоги

[Общо: 3    Средно: 4/5]
10 златни правила срещу стареенето на мозъка беше последно модифицирана от: април 5th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *