четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеУчени откриха в мозъка "ключ" за потискане на апетита

Учени откриха в мозъка „ключ“ за потискане на апетита

Учени от Сиатъл откриха неврони, които отговарят за подтискането на апетита при преяждане, болест или при отравяне. Тези данни ще помогнат за създаване на изкуствени методи за „изключване“ на апетита, без да е нужно да се пази диета, съобщи сп.“Нейчър“. Ако сме яли прекалено много или в момента се чувстваме зле, храната може да предизвика неприятните усещания. Затова група учени под ръководството на Ричард Палмитър от Вашингтонския университет в Сиатъл насочиха усилия да открият как точно биохимичните сигнали  в мозъка се преобразуват в нежелание да се яде.

Отделът на главния мозък, наречен парабрахиално ядро, съдържа неврони, които отговарят за различни аспекти на възприятието, свързани с храненето – чувството на вкус, потребността от сол, термочувствитeлността. Подтискането на апетита също се намира под командата на парабрахиалното ядро, но досега не бе известно от какви неврони и как именно се предава информацията. Оказало се, че изключването на чувството за глад става при активацията на неврони, синтезиращи протеина CGPR, като реакция на хормони, които се отделят от стомаха, пълен с храна, или от вещества, появяващи се в организма при отравяне и инфекции.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Калоричната закуска топи килограми и контролира захарта
Гладът за храна често всъщност е жажда за минерални соли
В червени чинии ядем по-малко
Пет прости правила как да отслабнем

Групата на Палмитър в експерименти с мишки е определила, че синтезът на CGPR в невроните на парабрахиалното ядро се усилва при действието на „хормоните на ситостта“. С това започва серията взаимодействия между нервните клетки, в резултат на което сигналът достига невроните на бадемовидното ядро (амигдалата) – област на мозъка, която отговаря за формирането на емоциите. Мишките спирали да се хранят, ако не получавали удоволствие от храната. Инактивацията на CGPR-невроните е водила до това, че животните са продължавали да се хранят, дори когато това не е било необходимо.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -