вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоПрофилактика10 златни правила срещу стареенето на мозъка

10 златни правила срещу стареенето на мозъка

Впускането във вихъра на танца в балната зала е сред десетте златни правила в борбата срещу деменцията, твърдят британски специалисти, цитирани от в. „Дейли експрес“. Експертите препоръчват на хората да танцуват, тъй като това занимание им помага да запаметяват и да реагират на движенията на партньора и е от полза за забавянето на симптомите на невродегенеративното заболяване. Други прости промени в начина на живот, чрез които може да се противодейства на деменцията, включват още разумно хранене, упражнения и радост от живота.

Физическа и умствена активност забавят симптомите

Специалистите от университета на Стърлинг предлагат общо десет златни правила в борбата срещу болестта, след като по-рано през годината бе оповестено, че се очаква процентът на заболеваемост да се утрои в следващите 40 години, ако хората продължат да водят нездравословен начин на живот.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Разработват над 100 нови лекарства за алцхаймер
Мозъкът буквално ръждясва с възрастта
Канелата с още една полза – пази от деменция
Лекуват алцхаймер с кокиче и нарцис

Експертите препоръчват още да се приемат витамини и мастни киселини, да се пие зелен чай и чашка вино по повод, и да стимулираме мозъка си със занимания като пъзели, судоку и оживени дискусии с приятели. Въпреки че е невъзможно да се промени ходът на развиващо се заболяване, физическата и умствената активност могат да помогнат за забавянето на симптомите. „Всички ние можем да се придържаме към този списък от жизнерадостни правила, за да си помогнем в борбата срещу деменцията. Тези занимания няма да ни навредят, напротив – редица проучвания са показали, че само могат да ни бъдат от полза. Известно е, че не можем да повлияем на крайния изход. Когато човек научи, че страда от деменция и че болестта е нелечима, първата му мисъл е, че нищо не може да се направи. Нашето послание към хората е, че ако се случи да тръгнат по този път, трябва да живеят възможно най-добре и да следват предложените от нас препоръки“, казва професор Джун Андрюс от изследователския екип.

Професор Андрюс напомня, че според редица проучвания приемът на фолиева киселина (витамин В9), витамин Е и витамин В6 понижава риска от развитието на болестта на Алцхаймер – най-разпространената форма на деменция, докато кората на червените ябълки съдържа ценни антиоксиданти. Други изследвания показват, че консумацията на омега мастни киселини също забавя прогреса на заболяването. Полза има и от чашка червено вино по повод. Специалистите обаче предупреждават, че с пиенето не трябва да се прекалява, тъй като се увеличават случаите на деменция сред млади хора в резултат на злоупотреба с алкохол.

Физически дейности като разходка или плуване също са от полза в борбата срещу болестта, както и умствени занимания като решаване на судоку или обсъждане на политика с приятели. Не на последно място експертите препоръчват на хората да си спестяват тревогите и да се радват максимално на живота. „Този начин на живот е важен за доброто ни физическо и умствено състояние“, казва д-р Саймън Ридли от организацията Alzheimer’s Research UK.

Ето и десетте златни правила за борба срещу деменцията:

1. Прием на витамини
2. Прием на полиненаситени мастни киселини (риба)
3. Консумация на зелен чай
4. Чашка червено вино по повод
5. Въздържане от злоупотреба с алкохол
6. Умерена физическа активност
7. Занимания в обогатяваща и стимулираща среда
8. Поддържане на мозъчната активност
9. Танци
10. Липса на тревоги

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -