петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПочвата става източник на нови антибиотици

Почвата става източник на нови антибиотици

Почвата може да се окаже неочакван източник на нови антибиотични препарати, съобщи „Медикъл нюз тудей“. За проблема с резистентността на все повече бактерии се заговори през последните години покрай нарастващия брой на вътреболнични инфекции. Оказва се, че понякога те не се повлияват от антибиотично лечение. Една от причините е прекалената употреба на антибиотици в медицината и селското стопанство.

Има значение и фактът, че през последните 25 г. броят на нови антибиотици е намалял драстично, като основните открития са направени през 40-60-те години на миналия век.

Сега обаче учените от университета „Мак Мастер“ предлагат да се обърне внимание на обикновената почва. Според тях това е отличен източник на бактерии и гъбички, които ще дадат нов тласък за откриване на нови антибиотици. Отделно изследване позволява да се разработи уникална система за скрининг. В резултат бил открит антибиотика пекискомецин, свързан с нова бактерия, която обитава Пекиско (алберта).

Открити са още и нови агенти, които произвеждат антибиотика рифампицин. Още една голяма стъпка – при анализа на почвата било открито противораковото съедиение келданамицин. Биолозите успели още да направят тестове за определяне на разликите между два типа подгрупи на антибиотици. Тайната е в използването на ДНК фрагменти, свързани с известни лекарства. Тези данни се сравняват с нови щамове на бактерии, открити в почвата. Този подход помага много за разработването на нови антибиотици и противоракови съединения.

СНИМКА: SXC

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -