Разработват над 100 нови лекарства за алцхаймер

PRINT
  • Повечето случаи на алцхаймер са заради нелекувани съдови заболявания
  • Новите лекарства са с антитела срещу протеиновата плака
  • Нови технологии предсказват болестта 20 г. по-рано

Фамилните случаи на алцхаймер са малко. Повечето хора се разболяват заради редица рискови фактори, свъързани с начина на живот. Това заяви проф. Бенгд Уинблад от Каролинска институт, Швеция, който е в изпълнителния комитет на Европейския консорциум за болестта на Алцхаймер (EADC). Изтъкнатият учен пристигна в София за годишната среща на организацията, която се провежда на 14-15 октомври в залата на БАН.

Столицата ни спечели домакинството в конкуренция с Глазгоу, Барселона и Виена. В консорциума участват 64 научни центрове от 24 страни. Представител за България е проф. Лъчезар Трайков от Катедрата по неврология към МУ София.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Подозират разпространен вирус, че отключва алцхаймер
Лекарство за рак помага при алцхаймер
Учени лекуват алцхаймер с инжекция

Рисковите фактори за алцхаймер са същите, като при сърдечно-съдовите заболявания, поясни шведският учен. Затова трябва да се работи активно с джипитата, които да препоръчват навременно лечение на преддиабетните състояния и на високото кръвно. Постижение за България е, от 2012 г. лекарствата за алцхаймер се реимбурсират на 50%, припомни проф. Трайков. По думите на проф. Уинблад в момента се разработват поне 100 нови молекули на лекарства за лечение на алцхаймер. Има големи надежди, че ще на пазара може да се появят нови медикаменти, които да помогнат в битката с деменциите, изтъкна той. Лекарствата, които се разработват в момента, са главно в две насоки – първата е създаване на антитела срещу протеините BETA A4, а втората – срещу протеините TAU, които са сочени за основните виновници за възникването на алцхаймер. Те образуват в мозъка протеинова плака, която предизвиква типичните прояви на болестта. Разбира се, не всички молекули, по които сега се работи, ще стигнат до пазара. Процесът минава през 4 фази, в които трябва да се докаже достатъчно висока ефективност без сериозни странични ефекти.

С модерните технологии от образната диагностика вече може да се предскаже болестта 20 г. преди първите й прояви, каза още проф. Уинблад. Тези изследвания като ПЕТ скенер, каквито вече се предлагат и в България, обаче са твърде скъпи, за да се използват масово. Те са подходящи по-скоро при съмнение за генетична обремененост – например когато един от родителите е починал рано от алцхаймер. В Стокхолм, където роф. Уинблад работи, пък е наложено като стандарт изследване на маркери от гръбначен ликвор, но практиката в отделните европейски страни е различна.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Разработват над 100 нови лекарства за алцхаймер беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *