вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБългарите със сринат имунитет, сочи проучване

Българите със сринат имунитет, сочи проучване

  • Българите със сринат имунитет, сочи проучване
  • Грипът поваля 1,5 млн. души всяка година
  • Ваксината задължителна за хипертоници и диабетици

Българското население има все по-нисък имунитет, затова боледуваме все повече от вирусни инфекции, сочат данни от проучвания на Националния център по заразни и паразитни болести. В момента вече върлуват респираторни зарази – парагрипни и корона вируси. Истинският грип обаче все още не е дошъл нито в България, нито в Европа. Епидемиолозите обаче не изключват вълната от заболели да се окаже по-голяма от миналогодишната, тъй като последните 2 г. е била по-слаба.
Очакваните три щама, които ще преобладават тази година са „Калифорния“ (свински грип), „Виктория“ и „Масачузетс“.  Те са включени в състава на противогрипната ваксина тази година. На фона на тревожните данни за намаления имунитет на хората у нас имунизацията против грип става все по-наложителна, предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национаалния център по заразни и паразитни болести.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да се пазим от вирусите през зимата
Прахчетата срещу грип може да имат тежки странични ефекти
Ваксината срещу грип сваля наполовина риска от инфаркт и инсулт
Как да приготвим пилешка супа срещу настинка

По-малко от 3% от българите се ваксинират срещу грип, бе съобщено вчера при поставянето на началото на информационната кампания за превенция на грипа „Ваксинирайте се, време е“. Препоръката на Съвета на Европа е била към 2015 г. да бъдат обхванати 75% от хората, изложени на най-висок медицински риск – това са най-вече хронично болните с кръвно, диабет, сърдечно-съдови заболявания. България все още е на дъното на таблицата. Постепенно навлизаме в сезона на повишена заболеваемост от дихателни инфекции, все още няма изолирани грипни вируси в страната, но броят на заболелите както всяка година по това време започва да нараства, поясни проф. д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Средно на 10 хил. българи се падат 53 души с остри респираторни инфекции, но това не е предпоставка за грипна епидемия, смята проф. д-р Мира Кожухарова. До 6 октомври са регистрирани 2020 случая на заболели от остри респираторни инфекции, докато през предходната седмица са регистрирани 1445 случая. По данни на Националната пациентска организация обикновено по време на грипни епидемии у нас заболяват над 1,5 млн. души.
Децата, хората с хронични заболявания (диабет, сърдечно-съдови, астма и пр.) и възрастните над 65 г. са най-много застрашени от тежки усложнения след грип. Това са и рисковите групи, за които е препоръчително да се ваксинират, категорични са специалистите.

У нас в аптеките ваксината струва между 10 и 12 лв., като за поставянето на инжекцията се заплаща в лекарския кабинет, поясняват специалистите. Препоръката им е ваксинирането да се извърши в близките два месеца, за да може имунната система да бъде подготвена за тазгодишната епидемична вълна, която се очаква след Коледа и Нова година. На горещ телефон 0700 10515 в рамките на цялата страна може да да бъде получена информация за най-близкия кабинет, в който можем да се ваксинираме, и какво е неговото работно време.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -