вторник, 29 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБелите са по-застрашени от ритъмни нарушения

Белите са по-застрашени от ритъмни нарушения

Да си бял има някои недостатъци – например човек е по-застрашен от нарушения на сърдечния ритъм, отколкото останалите раси. Това разкрива изследване, проведено в Калифорния в продължение на 4 г., пише „Хелт дей нюз“. Оказало се, че рискът от предсърдно мъждене при бялата раса е с 16% по-висок от този на чернокожите и с 22% по-висок от този на латиноамериканците и американците от азиатски произход.

Предсърдното мъждене пък е една от главните причини за инсулт в напреднала възраст. „Открихме, че в сравнение с бялата раса, всички останали имат по-нисък риск от предсърдно мъждене. Това дава основание да се предложи, че принадлежността към нея сама по себе си се явява риск да се развие такова нарушение“, казва д-р Грегъри Маркус от кардиологичното звено на университета в Калифорния. Предишно изследване показало, че рискът от предсърдно мъждене при белите си остава по-високо, дори ако другите рискови фактори при тях са по-малко, отколкото при цветнокожите.
По думите на учените белите имат някои характерни особености – особени отделни гени или комбинация от тях, която повишава вероятността от появата на нарушения в работата на сърцето.

СНИМКА: АРХИВ

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -