Лекарство за рак помага при алцхаймер

PRINT

Лекарство срещу рак помага и при алцхаймер. Това установиха американски учени след опит с мишки. Медикаментът бексаротен успял да отстрани в рамките на няколко часа опасните протеинови плаки, които са в основата на заболяването на мозъка. По този начин разграждането на сиво вещество било спряно. Веществото успяло да разгради 75% от отлаганията в мозъка, които пречат на комуникацията между невроните при алцхаймер. Поведението на мишките, което пред приема на лекарството било силно объркано, след това се нормализирало.

Това е значимо откритие, заявява Пейдж Крамър от училището по медицина „Кейз Уестърн Ризърв“ в Кливланд. Тя е основната фигура в опита. Подобно бързо и ефективно въздействие върху ключовите симптоми на алцхаймер преди не е било наблюдавано. В момента най-доброто лекарство срещу деменция се нуждае от месеци, за да намли плаката в мозъка.

Още не е напълно ясно дали бексаротен ще произведе същия феноменален успех и при хората, подчертават учените. Опитите с мишки обаче били многообещаващи. Тъй като медикаментът вече е минал сложните процедури по одобряване, ще може сравнитлно бързо и лесно да се премине и към приложението му срещу алцхаймер, стига клиничните проучвания с хора да бъдат успешни.

Бексаротен се прилага от около 10 г. при определени видове рак на лимфните жлези. Медикаментът е от малкото, които успяват да преодолеят кръвно-мозъчната бариера и по този начин да разгърнат своето действие направо в мозъка. Вече е известно, че лекарството влияе върху определено място в клетъчното ядро, където с управлява производството на аполипопротеин Е. Този протеин е „боклукчията“, който извозва вредната за мозъка протеинова плака (амилоидни белтъчини). При болните от алцхаймер процесът на това изчистване не се извършва пълноценно.

СНИМКА: АСТРАЗЕНЕКА

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лекарство за рак помага при алцхаймер беше последно модифицирана от: май 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *