събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛекари: Да има избор на екип, но и строг контрол

Лекари: Да има избор на екип, но и строг контрол

Дни след като омбудсманът Константин Пенчев обяви становището си, че таксата за избор на екип в болница, която сега е регламентирана в наредба на МЗ, е незаконна, лекарската гилдия реагира бурно. От съсловната им организация заявиха, че според тях съществуването й не нарушава правата на пациентите и дори е в тяхна полза. Конституцията и Закона за здравето давали основните насоки, условията и реда за правото на достъп до медицинска помощ обаче се определят с наредба на Министерски съвет, пише в становището на лекарския съюз (БЛС).

„Регламентът се явява определящ за поведението и на пациентите, и на лекарите и е един от начините да се стимулират добрите екипи и добрите бспециалисти. Липсата на такъв регламент би попречило на пациентите да достигнат до избрания от тях лекар или екип и това би стимулирало плащането „на черно“, т.е. отваряне на вратите за корупционни практики. Тази наредба има регулативен характер, а предвид и формулировката за доброволност на избора, може да се каже, че обществото не е ощетено по някакъв начин. Напротив, в известен смисъл са ощетени лекарите, които преди въвеждането на този таван имаха възможност да получават повече средства от сега предвидените“, допълва писмото.

В дискусията се включва и проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“. Подобна практика се прилага в цял свят – става дума за хонорара на специалист, казва той. Разликата е, че в другите страни хората обикновено плащат застраховки, които включват и тази екстра. Тази допълнителна услуга нямала нищо общо с рамковия договор, който БЛС сключва с касата и който определя цените и обемите на медицинската помощ, нито с правото на достъп до медицинска помощ. Всички пациенти имат равен достъп и лечението им се плаща от касата, ако са осигурени.

„Хората се оплакват, защото в някои болници ги принуждавали даплащат за избор на екип. Това обаче не означава, че идеята изначално е лоша, просто приложениетой се е изродило“, коментира проф. Начев. Срещу подобни полулегални практики той препоръчва строг контрол – на първо място от ръководството на болницата, а след това и от инспектората на здравното министерство или „Медицински одит“. Би трябвало да се въведе декларация, в която болният да се подписва, че дава доброволно парите, смята проф. Начев. Ако е упражнен натиск, не подписвайте, съветва той пациентите.

Страничен поглед бързо би разкрил дали болниците задължават хората да плащат за избор на екип. Ако 70-80% от хората са давали пари допълнително, значи има нещо съмнително, казва проф. Начев. „В болница  „Св. Екатерина“, която ръководя, всичко се вижда ясно. Изборът на екип е под 5%. Останалите 95% се лекуват, без да плащат допълнително. Правилата са изложени на видно място“, добави той.

Проф. Начев предлага всички болници да възприемат принципа да определят предварително кои лекари могат да бъдат избирани. „Това трябва да са само доказани професионалисти с висок авторитет –  хабилитирани лица, началници на клиники и отделения. За да стигнат до този пост, те са са минали по определен път“, добави кардиохирургът. В чужбина болницата не получавала нищо от хонорара на водещия специалист, но пак била доволна, че го има, защото при него идват хора, за които здравното осигуряване плаща. Стигне ли се до отмяна на наредбата за избор на екип, това ще бъде голяма стъпка назад. Ще се върнат плащанията под масата, уверен е проф. Начев. 

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -