четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПроблеми със стомаха или малокръвие - езикът говори

Проблеми със стомаха или малокръвие – езикът говори

  • Облагане в жълто насочва към проблеми с черния дроб
  • Кафявият цвят издава проблеми с храносмилането
  • Удебелени вени под езика са знак за болно сърце

Езикът е като огледало за първите признаци на редица заболявания. Наред с това имаа някои основни функции – отговорен е за индивидуалното усещане на студ и топлина, а също и за болка. Свързан е чрез 4 големи нерва директно с мозъка, но и с вътрешните органи. Затова промяната на формата и цвета му може да е сигнал за нарушени функции в тялото ни или заболяване. Диагностиката по езика се практикува от хилядолетия в източната медицина. Как обаче да знаем кое е нормално и кое не?

Важно е да си създадем навика редовно да наблюдаваме езика, съветват медици. Така по-лесно ще се ориентираме, ако има промени. Самоконтролът се прави най-добре сутрин на гладно, направо след ставане от леглото. Вземете огледало и застанете на добре осветено място срещу прозореца. Изкуственото осветление в банята може да ви попречи да забележите промяната в цвета.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кое причинява афтите в устата?
Кожата на лицето издава много болести
Липсата на минерали в организма се разчита по лицето

Подут език и облагания с различен цвят

Второто, за което трябва да следите, е формата. Огледайте дали езикът не е отекъл или подпухнал, дали няма удебелявания, или пък не се е свил. Важно е също така на кое място се наблюдават промените – на върха, в средата, отстрани или в основата. Всеки участък от езика се свързва с определен орган или група органи. Обложеният език е признак за нарушена функция на някой от вътрешните органи. Дебелият бял слой на обложения език по правило е индикация за настинка или смущения в стомашно-чревния тракт. Бяло облагане по дължина в средата сочи проблем с панкреаса. Гъбичната инфекция в организма се издава чрез жълтеникаво-бял слой. Ако облагането е по-скоро жълто, трябва да прегледаме черния дроб или жлъчката. Същият симптом се наблюдава понякога и при температура.

Когато езикът е обложен с кафяво, това е признак за общи смущения в храносмилането или промени в стомашно-чревния тракт. Ако е съпроводено с леко подуване, може да е налице слабост на бъбреците. Ако кафеникавият слой е само от едната половина на езика, може да имаме възпаление на средното ухо от същата страна. Бледият език с червени петънца може да насочи лекаря към диагноза, свързана с дихателните пътища, например астма. Червеният език, който изглежда като „лакиран“, издава хронично заболяване на черния дроб. Интензивно червено оцветяване се наблюдава при скарлатина.

Сивият език е признак за малокръвие. Най-неприятно е оцветяването в черно. То сочи слабост на имунната система и може да е предвестник на тежки заболявания като левкемия. Тъмният слой върху езика може да се дължи и на лечение с някои антибиотици. Ако езикът е подут и отстрани има отпечатъци от зъбите, най-вероятно щитовидната жлеза не функционира в достатъчна степен или пък човекът има проблеми с черния дроб. Прекаленото уголемяване се свързва с тумор на мозъка. Внезапното му осезаемо подуване е знак за алергия.

Обезводняване или висока кръвна захар

Дълбоки улеи и набраздяване има при хора, които имат болен панкреас. Проблемите със сърцето пък могат да се издадат чрез удебелените вени отдолу на езика. Неравномерното бяло облагане, съпроводено с отпечатъци от зъби по страните, може да ни насочи към смущения в храносмилането и объркване в хормоналната система. При язва човек обикновено има сух език, който отстрани е лепкав като глина. Сухият, изтръпнал език е признак за обезводняване. Екстремната сухота в устата може да е свързана със заболяване на слюнчените жлези. Ако само езикът е сух, а устните по ръба са напукани, трябва да се провери кръвната захар.

Понякога езикът е възпален и сякаш пари. Това се дължи на липса на желязо и на витамин В12. Може да е свързано с малокръвие или диабет. Все пак не надценявайте собствените способности сами да си поставите диагноза според състоянието на езика. Препоръчва се почистването на езика да става два пъти дневно.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -