петък, 21 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКожата на лицето издава много болести

Кожата на лицето издава много болести

Бледо лице, подпухнали очи, бръчки- един поглед в огледалото веднага издава каква нощ сме преживели и какъв ден – хубав или лош, ни очаква. Ако обаче човек се взре по-внимателно в чертите си, ще забележи нещо повече. По лицето много болести се разпознават в ранен стадий, то казва много за здравословното ни състояние, твърди професор Михаел Хертл, шеф на отделението по дерматология и алергология в университетската клиника в Марбург.

Според германския учен кожата – единственият видим орган на човека, се променя при всяко изменение вътре в организма и затова нейното състояние е индикатор за различни заболявания.

Червен цвят на лицето

Постоянен червен цвят на лицето е следствие от силно кръвоснабдена кожа. Това може да се дължи на високо кръвно налягане. Друг знак за това са малки спукани капилярчета (купероза). Високото кръвно уврежда кръвоносните съдове и органи и е рисков фактор за инфаркт и инсулт. Така че ако сте с червено лице или страдате от купероза, незабавно си измерете кръвното налягане.

Жълти наслагвания под очите

При някои хора се образуват – най-често под очите, малки жълти наслагвания (ксантелазми). Те са съставени от холестерин. Според проф. Хертл ксантелазмите се наблюдават често при нарушена обмяна на веществата. Имате ли такива симптоми, непременно се обърнете към лекар

Напукани ъгълчета на устните

Болезнено напукани ъгълчета на устните може да са индикатор за недостиг на желязо или витамин В 2 в организма, а понякога сигнализират дори за диабет. Не подценявайте това дребно на пръв поглед явление.

Червен нос

В по-леки случаи носът изглежда позачервен, в тежки е като тъмночервена топка. „Пияница“ е първата мисъл, когато видите такъв човек, но това изменение, известно като розацея или ринофима, не винаги е свързано с алкохолизъм. В много случаи дори причината не може да бъде идентифицирана. „Това е възпаление на мастните жлези, което може да се излекува с антибиотици“, казва германският учен.

Бледа лигавица

Изплезете се и огледайте цвета на езика и на устната лигавица. Ако е блед, има недостиг на кръв. Причината може да е недостиг на желязо, на витамин В 12, на фолиева киселина или нарушено кръвообразуване.

Торбички под очите

Подпухване на клепачите и особено торбички под очите може да са сигнал за проблеми с бъбреците. Понякога очите се подуват и от алергия.

Суха кожа

Двойни бръчки под очите и суха кожа биха могли да са първите симптоми на невродермит. Особено при бебетата и децата това заболяване най-напред се появява на лицето. При много суха кожа може да има и понижена функция на щитовидната жлеза.

Жълта кожа и очи

Леко жълтеникаво оцветяване на очите най-често сигнализира хепатит. С времето и кожата пожълтява. „Причина може да са също камъни в жлъчката, алкохолизъм или увреждане на бъбреците с лекарства“, обяснява проф. Хертл.

Синкави устни

Те са показател за недостиг на кислород. В дъното вероятно е заболяване на белите дробове, хроничен бронхит или пък някои противовъзпалителни медикаменти. Трябва да потърсите лекар.

Сивкаво лице

Ако цветът на лицето е сивкав и безжизнен, кожата суха и сърбяща, много е вероятно да имате проблеми с бъбреците. В този случай сърбежът идва от отпадните вещества, които организмът отделя, когато бъбреците не функционират нормално.

Бели петна

Типични са за зоната около устата и очите, тогава най-често става дума за витилиго. Най-вероятната причина е автоимунно разстройство, при което се разрушават пигментни клетки. Не е опасно.

Променящи се петна

Черни или кафяви петна по кожата, които се променят с времето, могат да бъдат индикатор за злокачествено заболяване – рак на кожата. Следете ги внимателно.

Гнойни пъпки

Гнойни пъпчици около устата и по брадичката обикновено значат едно: периорален дерматит. Звучи и изглежда като болест, но не е. При такъв обрив кожата най-вероятно е подложена на прекалено много козметични средства. За терапия е достатъчно внимателното почистване само с вода.

Червени бузи

Червеникави петна като пеперуди по носа и бузите често са следствие на лупус – хронично заболяване на съединителната тъкан. Потърсете лекар – наложително е.

Свързани теми: Зехтин и вана с морска сол за свежа кожа в студа

Кислород под налягане подмладява кожата

При атопичен дерматит често липсват калий и натрий

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -