вторник, 31 януари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСтудовата уртикария може да е вродена или придобита

Студовата уртикария може да е вродена или придобита

При силен мраз навън понякога по кожата се появяват обриви, които сърбят. Става дума за студова уртикария. По кожата на тялото се появяват надигнати зачервени плаки, придружени от силен сърбеж, наподобяващи промените по кожата след контакт с коприва.

Обикновено обривите се появяват веднага или часове след контакт със студена повърхност, но е възможно да възникнат и след рязка промяна на околната температура. Сърбящите зачервени плаки престояват върху кожата около 2 часа и след това изчезват. Често обривът по кожата може да се съпровожда от главоболие, втрисане, болки по ставите.

Съществуват основно две форми на студовата уртикария – вродена или придобита, като рядко срещан вариант е фамилната, при която се засягат кръвните родственици на цели родове. Идеалното лечение на уртикарията е установяването на причината за поява на обрив и нейното избягване. В случая трябва да се избягва контакт със студени повърхности и всички причини, водещи до локално или общо охлаждане на тялото.

Плуването в студена вода може да бъде сериозен риск за развитие на шоково състояние, съпроводено със загуба на съзнание. В медицинската литература съществуват описани смъртни случаи на пациенти със студова уртикария, които са плували в студена вода.

Терапията на този тип уртикария се осъществява с помощта на антихистаминови препарати. Това лечение подобрява състоянието при пристъп, но не премахва причината за появата на уртиките. Съществува метод на десенсибилизация, който представлява потапяне на едната ръка във вода с температура около 15 градуса за 5 минути дневно.

Свързана тема:

Вирусна инфекция отключва хронична уртикария

СНИМКА: ТК

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -