петък, 17 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМачкането на гърдите спира растежа на тумора

Мачкането на гърдите спира растежа на тумора

Пациентки с рак на гърдата могат да увеличат шансовете си за излекуване, като мачкат гърдите си, съобщава в. „Дейли мейл“. Според експерти, цитирани от изданието, по този начин се спирал растежът на злокачественото образувание. Изводът е на учени от Университета на Калифорния в Бъркли, които представиха резултатите си на годишната среща на американското дружество по клетъчна биология в Сан Франциско.

Те осъществили опит с отгледани в лабораторни условия клетки на злокачествен тумор. Той бил инжектиран в силиконови подплънки. След известно време клетките започнали да се размножават. Тогава учените упражнили натиск върху силикона – притискали го силно ръка. След натиска злокачествените клетки престанали да растат. Тези, които не били подложени на натиска, продължили все така да се множат и да образуват рак.

„Злокачествените клетки не са забравили напълно да бъдат „добри“, те само трябва да получат правилните дразнения или насоки, които да ги превърнат отново в една здравословна структура. Екипът от Бъркли се надява резултатите да послужат за разработването на нови терапевтични методи. Ръководителят му проф. Даниел Флетчър обаче предупреждава, че не става дума за нещо съвсем просто като масажиращ сутиен или нещо подобно. „Мачкането само по себе си не е терапия. Резултатите обаче дават насоки и идеи как да открием молекули и структури, които могат да бъдат смислена цел на едно лечение“, казва той.

Свързани теми:

Генетичен тест открива има ли риск от рак

Вещество в броколито убива ракови клетки

Три хормона сочат рака на гърдата 20 г. по-рано

Създадоха сутиен, който засича рак на гърдата

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -